Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.17 / dotaz č. 76864
Dobrý den, letos jsme si pořídili tepelné čerpadlo vzduch voda s invertorem (bez akumulační nádrže). Čerpadlem topíme do radiátorů a podlahového topení i ohříváme vodu v bojleru. Z minulosti jsme si ponechali jako další zdroje vytápění krbová kamna a kotel na tuhá paliva (oba tyto zdroje jsou také zapojené do soustavy radiátorů a podlahového topení; ani jeden ale neohřívá vodu v bojleru - tu může ohřívat pouze tepelné čerpadlo).

Tepelné čerpadlo, když nahřívá vodu, se v létě ochlazuje tak, že "foukne" zbytkové teplo do radiátorů. Radiátory jsou pak velmi lehce vlažné.

Chceme se zeptat, zda nevíte, zda to nemůže způsobit nějaké problémy v zimě, když zatopíme v kotli na tuhá paliva (ten je schopný ohřát radiátory na 40 - 60 stupňů) a současně se nahřívá bojler tepelným čerpadlem. Kam potom jde zbytkové teplo z tepelného čerpadla, která ohřívalo bojler? Do radiátorů asi nemůže, když mají např. 60 stupňů.

Samozřejmě jsme se ptali dodavatele tepelného čerpadla. Ten nám jen řekl, že to nic neudělá, ale bližší vysvětlení jsme z něj moc nedostali. Máme tudíž určité obavy, když topíme v kotli na tuhá paliva.

Děkujeme za odpověď.
Dobrý den, děkujeme za položený dotaz. Tepelné čerpadlo opravdu může pracovat s funkcí dochlazení formou dodávky tepla do topného systému, kompresor pracuje s velkými tlaky a velkými teplotami a obojí parametry jsou technicky ohrožující vlivy pro zatížení kompresoru. Zcela reálně Vámi popisovaný stav, kdy topíte do soustavy jiným zdrojem, musí nastávat, tedy chladící schopnost systému topení je potlačena. I přes tento stav není nutné mít obavy z chodu tepelného čerpadla, dnešní systémy čerpadel jsou po stránce řídících jednotek vybaveny ochrannými prvky, které monitorují zásadní parametry stroje a v případě, že hrozí jeho přehřátí jej včas vypínají. Obvyklým způsobem řízení je řízení dle teploty vratné topné vody do tepelného čerpadla ze systému, tedy vody která chladí jednotku. V případě, že je překročena bezpečná teplota čerpadlo je včas vypnuto. Zároveň je i omezen počet startů čerpadla do hodiny, což opět zamezuje lokální přehřátí stroje a je zpětnou vazbou ochrany. Musím souhlasit, že tento provoz není ideální pro stroj, ale bezprostřední ohrožení stroji nepřináší. Dle Vašeho popisu také lze usuzovat, že k tomuto provoznímu stavu pomocného vytápění přistupujete právě v případě velmi nízkých venkovních teplot. V obvyklých nadmořských výškách ČR se trvání těchto větších mrazů odehrává v době trvání 2 – 3 týdnů v roce a tedy ne zcela ideální provozní podmínky tepelného čerpadla jsou věcí časově krátkodobou v poměru k délce celého topného období ( v ČR 230 – 250 dní). S pozdravem J. Marousek
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Marousek* - EKIS Kladno tisk