Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.1.17 / dotaz č. 76925
Dobrý den,
naše nezisková organizace má pronajatu kancelář v domě, kde jsou pouze nebytové prostory a velká část je dlouhodobě neobsazená. Majitel nám účtuje náklady na teplo a ohřev vody podle m2. Měřidla nejsou nainstalována, ačkoliv tomu žádné technické záležitosti nebrání. Na patře je jeden výstup teplé vody, radiátory jsou stejného typu a mají termostatické hlavice. V domě je vlastní kotelna, zdrojem tepla je pára.
Můj dotaz zní, zda je možné provozovat tento objekt bez měřidel v jednotlivých místnostech? Případně od jakého roku povinnost měřidel pro nebytový dům vznikla?
Předem děkuji za odpověď.
Vážený pane,
povinnost vybavit nebytový prostor "měřidly" je stanovena v zákoně č. 406/2000 Sb, §7 odst. 4 g). Tato povinnost ale platí pro bytové domy a víceúčelové stavby. Pro jiné typy budov taková povinnost stanovena není.
Jde-li ve vašem případě o víceúčelovou budovu, zjistíte nejsnáze v katastru nemovitostí, kde je účel budovy zapsán. Dle definice vyhl. č. 357/2013 Sb. je to "stavba sloužící více účelům (například obchodnímu, administrativnímu, bytovému, rekreačnímu apod.)".
Pokud majitel, který vám pronajímá prostory, nemá zákonnou povinnost instalovat "měření" spotřeby, můžete ho o to požádat, nebo požádat o změnu nájemní smlouvy.
S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk