Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.17 / dotaz č. 77280
Dobrý den,
Máme v plánu letos stavět bungalov o ploše 150m2,postavený z 300mm ytogu+150mm polystyren,350mm izolace ve strope a 150mm polystyrenu v podlaze.A plánujeme vytápění el.podlahovym topenim.
Nato navazuje první otázka jaký typ el.podlahoveho topení zvolit?

A druhá jestli by se vyplatilo investovat do fotovoltaiky+záložní zdroj s možností prodeje el,ne do sítě,ale sousedovi?
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašim dotazům uvádím. :
1.U elektrického podlahového vytápění je nutno vzít v úvahu budoucí provozní náklady, které jsou výrazně vyšší než při použití jiného druhu energie k vytápění. A to i při využívání dvoutarifové sazby D45d při splnění podmínek na velikost instalovaného příkonu stanovených dodavatelem. Výhodou je čistý provoz, a výborná možnost regulace vnitřních teplot v jednotlivých místnostech.
Jako topný prvek je možno použít:
-topnou folii. Folie se umísťují přímo pod nášlapnou vrstvu. Tento způsob vytápí velice rychle, ale má minimální akumulaci tepla. Hodí se proto pro krátkodobé přitápění, ne jako hlavní otopný systém. Nevýhodou je i vyšší cena.
- topné rohože. Možný výkon je až 160 W/m2 , který se užívá pro chodby a koupelny, kde je použita jak o poslední vrstva podlahy dlažba, 80 W/m2 pro použití např. koberců.
- topné kabely. Používaný výkon 40 – 120 W/m2 podle používání vytápěné místnosti.
Pro novostavby se jeví jako výhodné použití topného kabelu s výkonem cca 10 W/m, uloženého na KARI síti.
Pro nově navrhovaný dům je nutno znát tepelnou ztrátu domu a tepelnou ztrátu jednotlivých místnost a jejich plochu, aby potřebný výkon bylo možno ínstalovat. Rovněž jejich budoucí používání a složení povrchové vrstvy podlahy, podle které se určuje potřebný instalovaný výkon.
Toto součást projektové dokumentace musí zpracovat projektant topenář specialista
2. Obecně se udává, že fotovoltaika je ekonomicky výhodná při použití elektřiny pro vlastní potřebu. Výhodnost instalace fotovoltaiky a náhradního zdroje pro dodávku elektřiny sousedovi by bylo nutno prokázat ekonomickým výpočtem při znalosti prodejní ceny elektřiny.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB