Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.3.17 / dotaz č. 78316
Máme RD z 50. let částečně zateplený - okna 3 sklo, zateplené stropy, bez zateplené fasády, vytápěná plocha 167 m2, původní litinové radiátory a samotížný systém, tepelná ztráta 17,6 kW. Nyní topíme kotlem na tuhá paliva ve sklepě - trochu vlhčí. Původně jsme uvažovali o výměně kotle za kotel na dřevo s ručním přikládáním. Zpracované nabídky však vycházejí dost drahé - včetně AKU nádrží, vložkování komína a montáže okolo 250 - 300 tis. Proto nyní uvažujeme o tepelném čerpadle. Prosím o radu, zda by to bylo vhodné do našeho domu, zda TČ dům vytopí a provozní náklady budou relativně nízké. Dům využíváme převážně víkendově. Co by bylo vhodnější - kotel na dřevo nebo čerpadlo? (dřevo máme vlastní, ale ta práce)
Vážená paní,
Pokud jde o rozdíl v provozních nákladech, tak tam záleží hlavně na tom jak si "naceníte" vaše dřevo . Pokud bychom vyšli z tabulky "Porovnání nákladů na vytápění" na TZB-info (http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info), pak lze říci, že při ceně 3,5Kč/kg suchého dřeva budou roční náklady včetně počáteční investice a údržby kolem 60000Kč, pokud použijete tepelné čerpadlo vzduch-voda tak to bude trochu vyšší. Obecně pak platí, že výhoda tepelného čerpadla je v tom, že není třebainvestovat vlastní práci a máte zajištěno komfortní vytápění a ohřev vody. Jako přidaný bonus je pak to, že máte po velkou část dne levnější tarif na elektřinu, což vede ke snížení částky, kterou zaplatíte za provoz domácnosti. Pokud máte vlastní levné dřevo, tak tepelné čerpadlo je vhodné jestliže nemůžete věnovat čas přípravě dřeva (nebo si někoho najmout). Pokud je tepelná ztráta 17kW i po zateplení stropu a osazení nových oken, tak je to hodně. Já většinou doporučuji v případě tak vysokých tepelných ztrát napřed dokončit zateplení domu t.j. ve vašem případě provést zateplení fasády a případně stropu sklepa nebo zesílení izolace stropu nad horním podlažím, respektive podlahy půdy. Já mám starý dům s obytnou plochou kolem 150m2 a zateplením jsem se dostal na zhruba 6kW tepelné ztráty. Snížení tepelné ztráty jednak sníží náklady na pořízení nového vytápěcího systému a jednak (při zachování stávajících radiátorů s poměrně velkou plochou) také snížení potřebné teploty topné vody, což se pozitivně projeví na topném faktoru tepelného čerpadla případně i na velikosti potřebné akumulační nádrže pro kotel na dřevo.
Pro nějaké kvalifikované rozhodnutí bych ale potřeboval více údajů o tom domě. Jestli chcete můžete mi zavolat a interaktivně si to probereme.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
tel.603731139