Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.3.17 / dotaz č. 78500
Mám pronajatý v panelovém domě kde bydlím jednu místnost nebytového prostoru jako sklad věcí (sklep). Jsem pěstounka na přechodnou dobu a mám tam uskladněné věci, které budu potřebovat pro děti, které budu mít postupně v péči. Je tam radiátor, ale celou dobu jsem tam teplo puštěné neměla. Spotřebu mám tedy 0 jednotek, ale stejně mám ve vyúčtování započítaný náklad 1089 Kč. Přijde mi to hodně (šlo jen o dobu od srpna do prosince, takže to byla jen polovina topné sezony). Je možné nějak za topení neplatit? Třeba nechat odpojit radiátor? Musí se platit i v tomto případě - tj. pronajatí sklepa?
Vážená paní,
náklady na teplo se rozúčtovávají tak, že část nákladů se platí podle náměru indikátoru na radiátoru a část se platí podle podlahové plochy. Za teplo tedy něco zaplatíte, i když máte radiátor vypnutý. Tento postup je v souladu s vyhláškou č. 269/2015 Sb.
Odpojením radiátoru se nic nezmění. Rozhodující je, zda je váš nebytový prostor projektován jako vytápěný - což asi je, když je tam radiátor. I s odpojeným radiátorem byste platila za teplo podle podlahové plochy. Musela byste nechat znovu zkolaudovat váš sklep jako nevytápěný prostor, s čímž by museli souhlasit i ostatní majitelé bytů.
Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk