Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.4.17 / dotaz č. 78603
Dobrý den,

chystám se k rekonstrukci bytu, byt je v 1. zvýšeném přízemí. Pod částí bytu je výměník tepla pro celý dům (cca pro 17 bytů, možná i větev pro další domy).

Chtěl bych se zeptat zda je nějaká možná varianta využití tohoto odpadního tepla z místnosti výměníku, když už se bude dělat podlaha v novém bytě.

Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Váš dotaz, je v první řadě, spíše otázkou legislativní. Jak v souladu s právem zajistit, aby jste mohl odčerpávat pro svůj byt, teplo z výměníkové stanice, která je pravděpodobně majetkem celého Sdružení vlastníků, všech 17 bytů.
To je první věc, kterou je třeba vyřešit.
Po technické stránce se nabízí několik řešení, která je ovšem možné konkrétně specifikovat, až na základě přesného zjištění dané situace. Nabízí se například možnost instalace tepelného čerpadla vzduch - voda, které by využívalo odpadní teplo z výměníkové stanice a získaným teplem, by bylo možné pomocí podlahového vytápění, ohřívat nejen podlahu, ale i ostatní tepelné spotřebiče v bytě jako bojler na TUV, nebo radiátory v ostatních pokojích.
V každém případě věc vyžaduje nejprve vyřešení legislativní stránky celé věci a až po té navržení technického řešení na základě konkrétní situace.
S jakýmikoliv dotazy, případně návrhy technických řešení, jsme vám k dispozici.
EKIS Praha 3 Ing. Pavel Halada

Odpovídá:  Ing. Pavel Halada* - EKIS Praha MČ Praha 3 tisk