Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.3.17 / dotaz č. 78696
Jsem majitelem domu,který je vytápěn plyno-
vým kotlem(27kw) a kotlem na uhlí a koks(EMKA).
Na domě jsou učiněna tato zateplení:
50% výměna oken,50% zateplení zdí(100mm), 100% zateplení půdy.Chtěl bych použít jako
zdroj tepla hybridní čerpadlo Daikin.
Prosím o sdělení výše dotace.
S díky
Hezký den,

ve Vašem případě nelze žádat o dotaci na tepelná čerpadla v rámci programu SFŽP Nová zelená úsporám (NZÚ) 2.4 Oblast podpory C – Efektivní využití zdrojů energie, kde jsou v této oblasti podporována opatření, která zajistí efektivní využití energie v rodinných domech, neboť v rámci programu NZÚ je podporována pouze výměna elektrického vytápění používaného jako hlavní zdroj tepla na vytápění za systém s tepelným čerpadlem s elektrickým pohonem o nějž máte zájem.

Doporučuji se zaměřit na tzv. Kotlíkovou dotaci. Zde je možnost získat podporu na výměnu zdroje tepla v případě, kdy je stávající rodinný dům vytápěn převážně kotlem na pevná paliva. Podporu je ale možno poskytnout i v případě, že je rodinný dům vytápěn dvěma zdroji, tj. kotlem na pevná paliva a dále např. kotlem na zemní plyn, elektrokotlem aj., z nichž jeden naplňuje podmínky přijatelnosti programu.

Podporu na výměnu zdroje je možno poskytnout pouze v rodinných domech, kde bude současně provedeno alespoň jedno tzv. "mikro-energetické opatření" vedoucí ke snížené energetické náročnosti, tj. dosáhnout klasifikační třídy náročnosti budovy "C". To by musel prověřit výpočtem energetický expert, nebo jiná soba znalá této problematiky. Pokud už takové opatření bylo realizováno v minulosti, není nutné toto "mikro-energetické opatření" realizovat.

O dotaci se žádá na příslušném krajském úřadě poté, co váš kraj vyhlásí výzvy pro občany, což se již stalo.

Ve Vašem případě se jedná o VYHLÁŠENÍ II. KOLA 1. VÝZVY KOTLÍKOVÝCH DOTACÍ

Středočeský kraj vyhlašuje druhé kolo první výzvy projektu „Výměna zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech ve Středočeským kraji 2015-2018", výše alokace je pro druhé kolo 51 mil. Kč.

V tomto druhém kole budou akceptovány žádosti na tepelné zdroje OZE, tzn. tepelná čerpadla a kotle spalující výhradně biomasu. Příjem žádostí je umožněn pouze osobně na podatelně KÚSK nebo poštou doporučeně.

Výše dotace na tepelné čerpadlo je až 120 tisíc korun v kategorii B Tepelné čerpadlo při investičních nákladech 150 000 korun.

Příjem žádostí bude od 20. 4. 2017, počet žádostí je omezen na 5 podaných žádostí na osobu.

Pro toto druhé kolo je mimo jiné nutná realizace mikroopatření a se žádostí zaslaný posudek od energetického specialisty.

Bližší informace a potřebné dokumenty získáte zde:https://www.kr-stredocesky.cz/web/zivotni-prostredi/kotle

Zde cituji:Článek 2

Účel dotace a důvody podpory

1.Účelem dotace je podpora výměny zdrojů tepla na pevná paliva v rodinných domech na území Středočeského kraje k dosažení pozitivního přínosu pro životní prostředí.

2.Dotace bude poskytována fyzickým osobám - konečným uživatelům pouze na zdroje tepla specifikované ve schváleném textu programového dokumentu Operačního programu Životní prostředí 2014 – 2020 (OPŽP), tj. na zdroje, které splňují požadavky směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES (ekodesign) a jejich prováděcích předpisů, přičemž je současně vyžadováno plnění i těch požadavků, které jsou v příslušných nařízeních stanoveny s účinností až od určitého budoucího data.

3.Předmětem dotace přidělované fyzickým osobám - konečným uživatelům bude podpora výměny zdrojů tepla na pevná paliva s ručním přikládáním za:
- tepelné čerpadlo,
- kotel na pevná paliva,
- plynový kondenzační kotel,
- instalace solárně – termických soustav pro přitápění nebo přípravu TV,
- „micro“ energetická opatření

4.Dotací budou podporovaná pouze zařízení, které jsou uvedeny v seznamu výrobků a technologii, který je k tomuto účelu veden Státním fondem životního prostředí ČR na www.opzp.cz

5.Důvodem podpory je zlepšení ovzduší ve Středočeském kraji, a to konkrétně snížení emise pocházející z vytápění v lokálních topeništích zejména tuhými palivy, které svými emisemi představují rozhodující zdroj imisní zátěže (suspendované částice PM 10, PM 2,5, benzo(a)pyrén).

Dále upozorňuji na následujíc body, které budete muset splnit:

8.Povinné přílohy k žádosti dle přílohy 2. Programu jsou :

•Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) – zpracovaný dle vyhlášky č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy. Prostřednictvím PENB musí být prokázáno splnění požadavku na klasifikační třídu energetické náročnosti budovy „C“ – úsporná pro ukazatel celkové dodané energie nebo celkové primární neobnovitelné energie, anebo průměrného součinitele prostupu tepla.

Doporučuji Vám vyhledat v seznamu energetických expertů, viz následující link: https://www.mpo-efekt.cz/cz/energeticke-expertizy/seznam-energetickych-expertu osobu, která Vám vše potřebné zajistí a přímo na místě s Vámi dohodne potřebné podmínky i cenu za jeho služby.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce