Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.4.17 / dotaz č. 79046
Dobrý den, uvedu následující situaci. Jsme společenství vlastníků v panelovém domě (24 jednotek, 7 pater) Jeden člen společenství požádal o možnost zřídit si jednofázovou přípojku el. Energie do své sklepní koje s podružným měřením na své vlastní náklady. Na schůzi společenství mu toto bylo schváleno. Zmiňovaný člen společenství si tedy nechal zavést vedení el. Kabelem do sklepa, na DIN lištu mu pracovníci ČEZ distribuce namontovali podružný elektroměr s digitálním displejem. Pak přišla kontrola z ČEZu a byl společenství zaslán dopis, že podružné měřidlo má jiné číslo, než dotyčný uvedl a že měřidlo je umístěno na nesprávném místě. Toto již bylo pracovníkem ČEZu napraveno, umístil podružný digitální elektroměr do horní části rozvodné skříně v přízemí. Asi je to OK. Papír od toho jsme jako společenství vlastníků žádný nedostali. Vážený člen společenství tento elektroměr asi někde tzv. splašil a namontoval si ho jako podružný. Jeho manželka pracuje na ČD.
Nikdo nám nesdělil a asi není ochoten co to vlastně je za podružný elektroměr, jeho číslo, certfikaci, kdy byl zakoupen, prostě žádné údaje k podružnému elektroměru ( digitální, na DIN liště).
Chci se tedy zeptat, zda je vůbec vhodný podružný elektroměr na DIN lištu vhodný pro fakturaci spotřebované elektrické energie členu společenství, co má tento čelen společenství, nebo pracovníci ČEZ distribuce po přemontování předložit společenství vlastníků za doklady ohledně elektroměru a provedeného přemontování elektroměru na dle nich vyhovující místo.
Jaké elektroměry jsou vůbec přípustné na podružné měření za tímto účelem v panelovém domě a následnou fakturaci spotřebované elektřiny, jakou vlastní spotřebu tyto elektroměry mají (snad okolo 0.5 w, což činí ročně cca. 20 Kč), zda je možno vlastní spotřebu elektroměru možno naúčtovat.

Děkuji za odpověď
Vážený pane,
požadavky na fakturační elektroměr stanovují předpisy - zjednodušeně řečeno, musí jít o elektroměr "cejchovaný". Tj. musí to být přístroj, který má přidělenu značku schváleného typu, je ověřen a
opatřen platnou úřední značkou, a nebo splňuje technické požadavky nově uváděných měřidel do oběhu dle Nařízení vlády č. 464/2005 Sb.

Naproti tomu požadavky na podružné měřidlo - elektroměr - stanoveny nejsou. Záleží na uživatelích, jak se dohodnou. Přesnost podružných elektroměrů může být menší, než u fakturačních, protože nemá moc smysl utrácet tisíce Kč kvůli zpřesnění přeúčtované spotřeby v řádu desetikorun. Instalace podružného elektroměru musí samozřejmě vyhovovat bezpečnostním normám. Proto byste jako SVJ měli vyžadovat revizní zprávu. Zde je i uveden typ elektroměru. Ostatní parametry elektroměru (kdy byl zakoupen atd.) by vám asi stejně byly k ničemu.

Vlastní spotřeba elektroměru je okolo 1 W, za rok to tedy může být cca 9 kWh (cca 50 Kč). Tuto spotřebu můžete po dohodě přeúčtovat majiteli elektroměru.

Přejeme příjemné bydlení!
M. Šimůnek, K. Srdečný



Odpovídá:  Ing. Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk