Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.4.17 / dotaz č. 79057
Dobrý den,
potřebuji se ujistit, že je možné vypovědět smlouvu, kterou jsem uzavřela, bohužel, dostatečně nepřipravená na pohovor se zprostředkovatelem Terra Group.
Nedopatřením jsem zaměnila správný ceník svého dodavatele (Smart od EEE za jinou produktovou řadu nazvanou EASY), čímž jsem uvedla v omyl nejen dealera, ale hlavně sebe, protože jinak bych na nabídku nepřistoupila.
Terra Group mně poslala 27. března smlouvu, kterou uzavřela pro mne s Pražskou Plynárenskou a já jsem ji začala kontrolovat a přitom jsem zjistila, že moje smlouva s EuropeEasyEnergy je podstatně výhodnější. Včera jsem napsala Terra Group mail a dostala nepříjemnou odpověď, kromě jiného, tuto větu:
"Dovolte mi ještě upozornit, že jste se zavázala, že od nás vysoutěžené dodavatele přijmete. My jsme podmínky týkající se nižší ceny splnili, takže není důvod k ukončení smlouvy. "
Já ji, ale vypovědět chci, i z toho důvodu, že moje původní smlouva je platná do konce srpna 2017 a Terra Group přichází s počátkem od 1.7. 2017.
Poradíte mi? V té smlouvě je uveden zákazník Terra Group a obchodník Pražská Plynárenská a jsou tam sankce pro zákazníka 3000,- pro maloodběratele - domácnost a 6000,- pro maloodběratele - podnikatel.

Předpokládám, že pokud se pro to rozhodnu, poslat výpověď smlouvy poštou a doporučeně.
Jen chci mít jistotu, že to mohu udělat bez postihů.

S pozdravem
Dobrý den,

bohužel neuvádíte, kdy byla smlouva/přihláška do aukce s Terra Group podepsána? A zda to bylo při podomním prodeji?

Pokud byla smlouva podepsána při podomním prodeji, můžete od smlouvy odstoupit do 14 dnů podle občanského zákoníku (par. 1829). Vzory odstoupení najdete na stránkách Energetického regulačního úřadu: https://www.eru.cz/informacni-centrum/zmena-dodavatele/vzory-odstoupeni-od-smlouvy. Odstoupení zasílejte vždy písemně (poštou), doporučeně (nejlépe s doručenkou - přijde vám informace o tom, že adresát převzal zásilku).

Ohledně možnosti odstoupení do smlouvy Vás měl při jejím uzavření informovat i obchodník, je to minimálně součást dobrých mravů. Pokud Terra Group nezměnili smlouvy, mívali na jejich zadní straně napsánu tuto formulaci: "Byla-li přihláška uzavřena mimo prostory obvyklé pro podnikání Poskytovatele, je Přistupitel oprávněn od smlouvy odstoupit ve lhůtě 14 dnů ode dne jejího uzavření."

Doporučujeme Vám spojit se také se svým současným dodavatelem a celou situaci s ním probrat, případně se poradit o dalším postupu.

S pozdravem

Jana Poncarová, Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk