Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.4.17 / dotaz č. 79365
Dobrý den,
jsme dvě SVJ, které jsme napojeni na jeden topný uzel. Náklady na topení se rozúčtovávají podle dílků na měřičích na radiátorech. Letos jsme zjistili, že druhé SVJ si dalo jiné měřiče než my. Lze nějakým způsobem, pokud budeme vědět typ měřiče, přepočítat tyto dílky, aby hodnoty odpovídaly naším měřičům? Rozdíl ve spotřebě KJ je markantní, i když máme stejný počet bytů, radiátorů i rozlohy bytů. My platíme 217KJ a oni 63KJ.
Moc děkuji za odpověď.
Vážená paní,
doporučuji vám reklamovat vyúčtování spotřeby tepla co nejdříve. Následně pak požádejte firmu, která rozúčtování dělá, aby vám doložila způsob výpočtu. Je jasné, že každý typ měřiče používá jiné dílky, takže při vyúčtování je tento rozdíl nutno zohlednit. V zásadě je možné náměry dvou různých "měřičů" srovnat, je k tomu nutné mít podrobnější parametry od výrobce. Pro kontrolu je možné na některé radiátory doplnit druhý typ "měřiče", takže bude snadné přepočet ověřit podle reálných dílků.

K situaci, kterou popisujete, nikdy nemělo dojít. "Měřiče" na radiátorech neumí měřit skutečně dodané teplo, ale pouze ukazují rozdělení spotřebovaného tepla mezi jednotlivé byty. Proto je nutné, aby byly všechny "měřiče" stejného typu. Pamatuje na to i vyhláška č. 194/2007 Sb.: "V budově se instalují vždy stejné typy indikátorů..." (viz §7a). Protože však ve vašem případě jde o dvě různé budovy, tato vyhláška porušena nebyla.

Doporučujeme vám požádat dodavatele tepla, aby instaloval měření dodaného tepla pro každou budovu zvlášť. Tím by se problém různých typů "měřičů" vyřešil úplně.

S pozdravem
L. Bradnová, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Lenka Bradnová* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk