Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.4.17 / dotaz č. 79367
Dobrý den, můžete mi poradit s dodavatelem energií?Poslala jsem už jednu zprávu, kde se rozepisuji o svém problému, nevím, jestli to chcete přeposlat. Díky za odpověď. Petra R.
Dobrý den,

dívala jsem se na dokumenty, které jste nám poslala e-mailem. Bohužel není jasné, jaký tarif Optimum konkrétně máte a jaké ceny jsou ve vašem odběrném místě nastaveny (Centropol má více produktů Optimum). Podívala jsem se na výpočtu nákladů za zemní plyn. Náklady u Centropolu vycházejí při spotřebě 28 MWh ročně kolem 37 900 Kč. Tarif Style Ret jsem v jejich ceníkách nenašla. Co se týká innogy, tak tarif Extra+ u nich vychází na 33 760 Kč, záleží, jaký tarif garance jste u innogy podepsala, na 36 měsíců by to mohl být tarif Optimal. Tam by roční cena vycházela na 37 800 Kč.

Pokud jste smlouvu podepsala při podomním prodeji, lze od ní odstoupit na základě občan. zákoníku 14 dnů od podpisu smlouvy. Podle energetického zákona ještě 15 dnů po zahájení dodávek. Vzory smluv jsou k dispozici ke stažení tady https://www.eru.cz/informacni-centrum/zmena-dodavatele/vzory-odstoupeni-od-smlouvy

Pokud se budete o tarifu plynu rozhodovat, doporučujeme zohlednit ceny za MWh, cenu měsíčního platu, typ smlouvy a úvazku (na 2 nebo na 3 roky), případně další bonusy a výhody, které dodavatel poskytuje. Například alternativní dodavatelé Ray Energy, Amper Market nebo Europe Easy Energy poskytují smlouvy bez závazku a za plyn byste u nich při své spotřebě zaplatili kolem 35 000 korun.

S pozdravem

Jana Poncarová, Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk