Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.4.17 / dotaz č. 79414
Dobry den
Chtel bych začít vyrábět topne pelety ze slupek vinne revy ,ktere jse ziskavaji po vylisování .Mam každoročně asi 2 tisice tun odpadu ktery je problem likvidovat.rad bych vedel zda jse vztahuje podpora na tenhle druh pelet a zda vite ktere teplarny nebo elektrarny by meli zajem o pelety? Diky za odpoved
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Vaše dotazy do poradny i-EKIS.

V prvé řadě by bylo zapotřebí vědět více o Vašem záměru a to zejména do jaké míry se výrobou pelet chcete zabývat. Pokud by to měl být záměr výroby pelet a s tím spojené podpory tak bych Vás odkázal na probíhající dotační titul v rámci OPŽP (http://www.opzp.cz/podporovane-oblasti/3-2-zvysit-podil-materialoveho-a-energetickeho-vyuziti-odpadu?id=19). Je nutné Vás ale informovat o komplikovanosti celého procesu a nutnosti pečlivé přípravy. Rád bych se i odkázal na již dříve zodpovězené dotazy na EKIS (https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/25982), kde je od kolegy Lenži velmi dobře celá problematika shrnuta.

Druhá část Vašeho dotazu se týká výkupu pelet. Zde je potřeba navázat na první část problematiky, ze které Vám na základě přípravy projektu a "business plánu" vyjdou celkové náklad a tím i cena za měrnou jednotku pelet. S těmito údaji pak lze začít jednat s konkrétními potenciálními odběrateli o případných dodávkách. Pro odběratele bude jistě rozhodující cena a rovněž parametry pelet jako je výhřevnost. K této oblasti bych Vás rád odkázal na již zpracované publikace http://www.agritech.cz/clanky/2016-1-3.pdf.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti. S ohledem na charakter Vašeho dotazu by bylo vhodné se obrátit s dotazem či požadavkem na studii proveditelnosti na společnosti, které přípravu investičních záměrů posuzují a na klíč zajišťují.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk