Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.4.17 / dotaz č. 80188
Dobry den, nevim,zda sem dotaz uplne patri,ale tyka se vzduchotechniky v BD, kde mame Svj. Soused si nechal zazdit veskere vyvody vzduchotechniky (odtah z digestore, na Wc),udajne protoze ho rusily vetraky na wc sousedu z pater pod nim. Zhruba v te dobe zacalo u me v celem byte huceni,hluboky ton,ktery jde zachytit celym telem,nestaci tedy zacpat si usi,aby bylo ticho,spise se jedna o protivne rezonance,ktere nelze identifikovat, kde je zdroj. Je to kontinualni zvuk, ktery je spise vnimatelny nez slysitelny,zejmena kdyz je ticho, nejvice v noci. Jsem pod strechou a nade mnou uz je jen vyvod odtahu vzduchotechniky.Soused je v rade vzduchotechniky prede mnou,byt vedle me. Je mozne,ze tim,ze si ucpal vsechny odtahy, u me se zintenzivnil odtah a zacalo mi rezonovat potrubi, ktere se mi tahne v podhledu bytu a usti do odtahu na strese a tim mi rezonuje cely byt ? Je to vubec povolene pro system ventilace,aby do nej nekdo delal takove zasahy ? Dekuji moc za odpoved.
Vážená paní,

je normální, že ve vzduchotechnickém systému dochází ke vzniku hluku a vibrací. Hluk však nesmí překročit určité limity. Samotné uzavření některých nasávacích otvorů obvykle na hluk nemá žádný vliv, nebo jen velmi malý. Při rušení otvorů ale mohlo dojít k nějakému jinému zásahu do vzduchotechniky, třeba se odstranilo nějaké kotvení a potrubí začalo kmitat a rezonovat. Nebo hučení vůbec nesouvisí s úpravami u souseda, třeba se zadřelo ložisko ventilátoru... Na dálku to opravdu nejde posoudit.

Doporučujeme problém konzultovat s odborníkem přímo na místě. Problém hluku ve vzduchotechnickém potrubí by mohla řešit výměna ventilátoru, případně instalace tlumiče hluku.

Zdroj hlubokých tónů se špatně lokalizuje (na rozdíl od tónů vysokých), je tedy možné, že hluk ve vašem bytě se vzduchotechnikou nesouvisí. Pro začátek by mohlo být dobré nechat provést měření hluku a vibrací (obraťte se na místní hygienickou stanici, nebo na soukromou firmu).

S pozdravem
J. Bradnová, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Lenka Bradnová* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk