Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.6.17 / dotaz č. 80429
Vážený pane Šrutku, děkuji za odpověď mého dotazu 70215 ohledně parametru pro výkon radiátoru při rozúčtování nákladů na vytápění, konkrétně parametr počet článků na radiátoru. (V našem případě jsou použity dva koeficienty – počet článků pro výkon radiátoru a poloha místnosti). V domě máme přinejmenším 3 druhy radiátorů, a to žebrové litinové, žebrové plechové a deskové plechové.
Myslím, že koeficient počet článků nelze připustit, pokud nemají články radiátorů stejnou velikost. Uvedu příklad z našeho domu. Plechový radiátor o 13 žebrech měří na délku 54 cm, litinový o 13 žebrech měří na délku 72,5 cm. Šířku mají oba 20 cm. Ten plechový kratší radiátor bude potřebovat pustit více tepla k ohřátí stejně velké místnosti na stejnou pokojovou teplotu než litinový delší radiátor. Nebo se pletu? Kdybychom v domě měli všichni stejná otopná tělesa, co se materiálu a provedení týká, tak jako to bylo před padesáti lety při kolaudaci domu, tak Vaši odpověď, že parametr počet článků je použit správně, bych brala. Nebo jsem Vaši odpověď špatně pochopila?
Zdravím Vás.
Dobrý den,
pravděpodobně se do našeho střediska EKIS dostal tento dotaz omylem. Je evidentně pokračováním již zahájené komunikace s jistým panem Šrutkem, který u nás nepracuje a předešlá část této komunikace k nám nedorazila, je nám tudíž neznámá.
Z výše uvedeného textu vyvozuji, že řešený problém se týká rozúčtovávání dodaného tepla a to na základě měření na radiátorech. K uvedené části dotazu mohu uvést jen tolik, že rozúčtování tepla dle měření na radiátorech nebude nikdy 100% spravedlivé. A to ani při použití přepočtových koeficientů. Neznám například koeficient , který by zohlednil množství nátěrů na starém litinovém radiátoru. Jedno z mála " sociálně spravedlivých " rozúčtování nákladů na společné vytápění, je pomocí měření reálné teploty v bytě, srovnání s venkovní referenční teplotou a následný přepočet na m3 bytového prostoru. Touto metodikou se v praxi zabývá několik firem. Například společnost Softlink s.r.o., která dodává jak zařízení pro měření, tak poskytuje software pro vyhodnocování naměřených hodnot. Doporučuji kontaktovat na stránkách www.softlink.cz
Za poradnu EKIS Praha3 s pozdravem Pavel Halada
Odpovídá:  Ing. Pavel Halada* - EKIS Praha MČ Praha 3 tisk