Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.5.17 / dotaz č. 80994
Podomní prodejce od Comfort Energy při návštěvě u nás sepsal s námi smlouvu o odběru elektřiny a plynu.K tomu jsme dostali jako dárek sadu LED žárovek za 1kč.Museli jsme podepsat i na tyto žárovky kupní smlouvu.Po pročtení recenzí na Comfort Energy jsme se rozhodli od této smlouvy odstoupit.I když by byl zahájen odběr elektřiny až od 1.1.2018 a plynu od 2.1.2019,odstoupení není jednoduché.Po tel.rozhovoru s prodejcem od Comfort Energy bychom se sankce nevyhli.Změna ceny žárovek má zjevně za cíl odradit spotřebitele od takového kroku a je tudíž postihem za odstoupení od smlouvy.Tímto Vás prosíme o radu,jak dále postupovat.Děkujeme za odpověd.
Dobrý den,

nepíšete, kdy jste smlouvu na dodávky elektřiny a plynu podepsali. Běžná výpovědní lhůta na odstoupení od smlouvy podepsané při podomním prodeji je 14 dnů, některé společnosti umožňují odstoupit do 30 dnů. To se týká i odstoupení od kupní smlouvy (formulář na odstoupení většinou nechávají podomní prodejci společně se smlouvami). Odstoupení do 14 dnů je možné dle občanského zákoníku.

Potom je ještě možné odstoupit od smluv na dodávky energií dle energetického zákona, a to ještě 15 dnů po zahájení dodávek. Stačí, pokud patnáctý den po zahájení dodávky odešlete výpověď smlouvy dodavateli. Výpovědní doba činí v tomto případě 15 dnů a počíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi.

K žárovkám - ačkoli dodavatelé často popírají provázanost obou smluv (na dodávky energií a kupní smlouvu), jde o smlouvy, jež spolu souvisí a dle spotřebitelského práva jsou označované jako smlouvy doplňkové. Pokud tedy spotřebitel od smlouvy o změně dodávek energií sjednané u něho doma, jsou tím automaticky ukončeny veškeré související smlouvy bez jakýchkoli jiných nákladů, tedy bez sankční pokuty apod.

Vzory odstoupení od smluv najdte zde: https://www.eru.cz/informacni-centrum/zmena-dodavatele/vzory-odstoupeni-od-smlouvy

S pozdravem

Jana Poncarová, Karel Srdečný

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk