Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.5.17 / dotaz č. 81007
Dobrý den,

momentálně jsme ve fázi výstavby rodinného domu (dokončujeme hrubou stavbu).
Rodinný dům podlažní (vč. dvojgaráže)s rovnou střechou - celková energeticky vztažná plocha 196,3m2, plocha obálky budovy 489,16 m2, objem budovy 568 m3, dle PENB třída B.
V rámci projektové dokumentace (a na základě ní vydaného stavebního povolení) je řešeno vytápění i ohřev teplé vody pomocí tepelného čerpadla vzduch-voda o plánovaném výkonu 8kW/COP 3,1 a teplovodního podlahového vytápění. Elektrikář nás ale zaujal možností elektrického podlahového vytápění (výrazně nižší pořizovací cena) a k tomu, pro splnění zákonné podmínky, malá fotovoltaická elektrárna. Výkon elektrického topení je naplánován na 12620W - z toho 2500W pro přímotopy v dvojgaráži (součást domu) a 2x400W pro žebříky v koupelnách. Očekávaný energetický zisk z fotovoltaické elektrárny je 2,56 MWh ročně, případné přebytky budou směrovány do bojleru o min. velikosti 160 litrů.

Je nutno změnu řešit se stavebním úřadem? nechat přepočítat PENB? Myslíte, že je toto řešení vhodné?

Děkuji za odpověď
Dobrý den,

děkuji za položený dotaz. K první části - změna systému vytápění z TČ vzduch/voda na systém vytápění elektrickým podlahovým vytápěním. V tomto případě bude využitelnost elektrické energie z fotovoltaických panelů nižší, než je instalovaný výkon soustavy. Pro efektivní využití je nutno počítat s minimálně hodinovým krokem. Prostě v případě, že svítí slunce a FVE vyrábí elektrickou energii, nemusí mít rodinný dům potřebu tepla na vytápění. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, doporučil bych spíše akumulaci elektrické energie do baterií.

Ke druhé části - doporučil bych projednání na stavebním úřadě už vzhledem k tomu, že budete žádat provozovatele distribuční soustavy o připojení k výrobně elektrické energie.

Přeji příjemný den.

Pavel Konečný