Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.6.17 / dotaz č. 81569
Dobrý den, prosím o radu ohledně správného výběru. Chci zajistit provoz TV, lednice, svícení na chatě. V zimě, když je slunce nízko nás stíní les. Asi tedy, amorfní solární panely, zvažuji akumulaci do baterií nevím, co je lepší 12V, nebo 24V? A kolik panelů o kolika Wp potřebuji?
Hezký den,

pro Vaši potřebu na chatě Vám mohu například doporučit nainstalovat dva fotovoltaické panely o výkonu 270 Wp (celkem 540 Wp instalovaného výkonu) a dvě baterie na 12 voltů s kapacitou 100 Ah zapojené do série. Tím získáte 24 V pro měnič, který je schopen dát výkon 1000 Wattů (krátce i 2000 Wattů). To Vám pak postačí jak na provoz chladničky, tak i na rychlovarnou konvici (nejlépe o příkonu 800 Wattů)televizi, osvětlení, TV a další energeticky nenáročné elektrospotřebiče.Měnič na 230V se připojuje rovnou k bateriím (ne na regulátor nabíjení). FV panely se také propojují sériově a tak výsledné napětí je 30,8 V x2=61,6 V, což je důležité pro nabíjení baterií.

FVE o výkonu 540 Wp vyrobí během slunečného dne okolo 2 kWh el. energie a její hlavní komponenty jsou následující:

2x fotovoltaický panel o výkonu 270Wp. Oba FV panely potřebují dohromady na šikmé střeše plochu 3,4 m2
Konstrukce pro uchycení FV panelů na střechu (konzoly, držáky)
MPPT regulátor (je zapojen mezi solárním panelem a akumulátorem a pomáhá vytěžit maximum energie ze solárního panelu, chrání baterii před nadměrným nabitím solárními články a před hlubokým vybitím, zajišťuje další bezpečnostní funkce.

Polotrakční baterie (2 kusy) AGM 12V 100Ah
Měnič 24V na 230V 1000W SINUS (až 2000W špičkově)
Kabely s oky na propojení baterií do série a kabely na propojení s měničem
Kabely s konektory MC4 na propojení FV panelů s MPPT regulátorem

Doporučuji Vám nechat si instalaci provést odbornou firmou a vyhledat optimální nezastíněné místo pro FV panely a baterie umístit do suché větrané místnosti.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce