Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.6.17 / dotaz č. 81752
Dobrý den.
Již několik let nesouhlasím se způsobem a obsahem vyúčtování za dodávku tepla. Ve vyúčtování nejsou uvedeny všechny potřebné náležitosti a vyúčtování není kontrolovatelné. Vedení SVJ mi odmítá předložit a pořídit si kopie potřebných podkladů. Dále mi nechce předložit zásady pro rozúčtování. Domnívám se, že vedení SVJ porušuje zákon č. 67/2013 Sb. v platném znění. Jde o §7, aby výše případných rozdílů ve vyúčtování byla zřejmá a kontrolovatelná z hlediska způsobů a pravidel sjednaných pro rozúčtování. Pokud má být vyúčtování kontrolovatelné, potřebuji od vedení SVJ dostat všechny koeficienty a způsob jejich stanovení. Dále porušuje §8, jelikož mi odmítá doložit náklady a umožnit pořízení kopií podkladů k vyúčtování.
Postupem vedení SVJ se cítím poškozen. Dále se domnívám, že poskytovatelem služeb a partnerem pro jednání je pouze vedení SVJ a nikoliv třetí osoba zajišťující některé činnosti správy domu.
Musí vedení SVJ:
- předložit zásady pro rozúčtování?
- předložit všechny koeficienty a způsob jejich stanovení?
- předložit podklady pro vyúčtování a umožnit mi pořízení kopií?
- jednat přímo a neodkazovat na třetí osobu, dodavatele některých činností správy domu?
Děkuji předem za odpovědi.


Vážený pane,
děkuji za vaše otázky. Stručně lze odpovědět:

Musí vedení SVJ:
- předložit zásady pro rozúčtování? - ano
- předložit všechny koeficienty a způsob jejich stanovení? - zřejmě ano, bez dalších informací to nelze jednoznačně rozhodnout
- předložit podklady pro vyúčtování a umožnit mi pořízení kopií? - ano
- jednat přímo a neodkazovat na třetí osobu, dodavatele některých činností správy domu? - ne

Podrobněji:
Zákon 67/2013 v §8 stanoví:
Na základě písemné žádosti příjemce služeb je poskytovatel služeb povinen nejpozději do 5 měsíců po skončení zúčtovacího období doložit příjemci služeb náklady na jednotlivé služby, způsob jejich rozúčtování, způsob stanovení výše záloh za služby a provedení vyúčtování podle tohoto zákona a umožnit příjemci služeb pořízení kopie podkladů.

Pokud se domníváte, že postup SVJ je v rozporu se zákonem, musíte se obrátit na soud, aby spor rozhodl. Vyúčtování nákladů na služby spojené s užíváním bytů totiž nepodléhá dohledu správních úřadů.

Upozorňuji, že SVJ má právo pověřit třetí osobu jednáním v nějaké věci. Typicky uzavírá mandatorní smlouvu s firmou, která pro SVJ zajišťuje rozúčtování tepla či jiné služby.

Další postup doporučuji řešit s právníkem, nikoli s energetickou poradnou.
Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk