Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.6.17 / dotaz č. 81768
Dobrý den,

reaguji na mail od pana Ing. Tomáše Hrdličky Energetického poradce EKIS s nabídkou na bezplatnou radu.

Začínáme s rekonstrukcí 150m2 80 let starého domu se šířkou zdí 50 - 70 cm složených z klasických cihel a vepřovic. Dům bude jednopodlažní. Zvažujeme vhodný zdroj vytápění. Uvažuji nad kombinací krb + podlahové el. vytápění topnými rohožemi + ohřev vody el. bojler. Prosím o radu zda je toto vhodné. V místě je i plyn.

Druhý dotaz zní zda byste doporučili využít dotací na zateplení. Budou se dělat komplet nové podlahy, zateplovat strop, měnit okna, zateplovat fasáda. Dozvěděl jsem se z více kontaktů že získání je složité a že se často ani nevyplatí.

Děkuji za odpovědi.

Dobrý den,

děkuji vám za dotaz. Pro lepší pochopení bych začal druhou otázkou tj. snížením energetické náročnosti budovy a posléze bych odpověděl na dotaz ohledně zdroje vytápění.

Co se zateplení týče, ano lze na to využít podporu z programu Nová zelená úsporám. Výše dotace se odvíjí od výše procentního snížení měrné potřeby tepla na vytápění (oproti stavu před zateplením). Například při snížení měrné potřeby na vytápění o 40 % (oblast podpory A1) lze čerpat 500 Kč/m2 za zateplení obvodových stěn, 2100 Kč/m2 výměny otvorových výplní atd.

Pokud je stavba v původním stavu, splnění snížení měrně potřeby tepla na vytápění o 40 % by nemusel být problém. Jedinou nevýhodu je, že práce musí být prováděny dodavatelsky, tj. v závěru předkládáte faktury za provedené práce. Z tohoto faktu pramení názor, že se dotace nevyplatí, ve srovnání s prací svépomocí.
V případě, že by se povedlo snížit měrnou potřebu tepla na vytápění o 50 % oproti stávajícímu stavu, dotace se následně zvyšuje.

Pokud bych se vrátil k samotné myšlence zateplení, byl bych velmi opatrný s výměnou konstrukce podlahy. Vzhledem ke stáří objektu předpokládám, že je provedena jako dřevěná v násypu. Je třeba konstrukci navrhnout takovým způsobem, aby nezměnila vlhkostní poměry ve stěně, případně aby reflektovala stav vodorovné hydroizolace stěn. V opačném případě by výměna mohla nadělat víc škody, než užitku.

Píšete o výskytu nepálených cihel, nevím, do jaké míry jsou zastoupeny. Nicméně bych zde zvážil použití difuzně otevřeného zateplení /jak klasický kontaktní zateplovací systém (ETICS), tak provětrávanou fasádu/.

Snížení energetické náročnosti také pomůže instalace vzduchotechnické jednotky s rekuperací tepla. Navíc zde bude zajištěna výměna vzduchu, a tak bude splněn požadavek vyhlášky 268/2009 Sb. § 11 ods. 5 ve znění pozdějších předpisů. Zároveň toto opatření lze chápat jako jistou prevenci s případnou kondenzací na povrchu konstrukcí (především, když budou chybně zatepleny).

K druhé části dotazu. Nevím, jaké je zde současně vytápění. Nicméně pokyny pro Novou zelenou úsporám uvádí, že pokud se v objektu nachází zdroj na spalování tuhých fosilních paliv, který nesplňuje požadavky na 3. emisní třídu, je nutné provést jeho výměnu (platí tedy pro případ, že byste se rozhodl žádat o dotaci na zateplení). Na druhou stranu, evidentně plánujete změnu zdroje tepla, takže by to nemělo být překážkou.
K variantě elektrické podlahové vytápění a krbová kamna:
je to zajímavá varianta pro domy, které mají nízkou energetikou náročnost. Je třeba si uvědomit, že i za předpokladu, že budete připojený na nízký tarif (tzv. noční proud) budete platit za 1 kWh cca 2,5 Kč. Což je poměrně vysoká částka. Samozřejmě můžete namítat, že z velké části budete využívat krbová kamna. Zde bych se naopak obával přehřívání interiéru, kdy výkon samotných kamen často pokrývá velkou část tepelné ztráty celého objektu (uvažovaného při venkovní návrhové teplotě -13° až -15°C). Pokud je v místě zavedený plyn, zvážil bych jeho využití.

Ohřev teplé vody samozřejmě můžete zajistit klasickým elektrickým bojlerem. Nicméně především z provozního hlediska by mohlo být zajímavé využít ohřev teplé vody fotovoltaickými panely (kdy vyrobená elektřina napájí klasický boiler). Na toto řešení se momentálně poskytuje také dotace (podoblast C3.3).

Je to komplexní problematika, která bezpochyby zaslouží svou pozornost. Doporučuji navštívit Energetické konzultační a informační středisko v Plzni, kde se Vám kolegové určitě rádi pověnují již nad konkrétní podklady. Služba je také zdarma.

Přeji mnoho úspěchu při stavbě.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Hrdlička* - EKIS Brno NSC tisk