Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.7.17 / dotaz č. 83193
Dobrý den,
mohu požádat o Váš názor na vytápění rodinného domu?
Dnes se mi jeví jako nejlepší a nejvyužívanější tepelné čerpadlo, krom zemního někdy i vzduchové (to se mi zdá dražší a zbytečné - má oproti nějakému vzduchovému výhody ?).
Jiný výhodný zdroj vytápění (poměr cena/výkon)?
Děkuji Vám
Dobrý den,

děkujeme, že jste se obrátil na naše středisko s dotazem.

tepelné čerpadlo je bezpochyby velmi zajímavý zdroj tepla. Ač jsou pořizovací náklady vyšší, naopak provozní náklady jsou velmi příznivé.
Tepelná čerpadla, která odjímají teplo ze země, mají konstantní výkon po celý rok a nejsou natolik ovlivněné venkovní teplotou. Jejich nevýhodou jsou však požadavky na prostor – ať už se jedná o plošný kolektor či hlubinné vrty. A samozřejmě cena. Ta se zpravidla navýší o tyto zemní práce – bohužel zde se bavíme o nákladech v řádu statisíců.

Pokrok techniky umožnil, aby vzduchová tepelná čerpadla pracovaly s poměrně dobrým topným faktorem (poměr vyrobené energie ku dodané energii). Topný faktor se pak mění v závislosti na venkovní teplotě. V obdobích, kdy je v exteriéru nízká teplota, je u tepelných čerpadel instalována elektrická topná vložka. Ta pak zajišťuje případný rozdíl mezi tepelnou ztrátou objektu a výkonem čerpadla. Z uživatelského hlediska tak nic nepoznáte.

Topný faktor je pak důležitým parametrem tepelného čerpadla, u vzduchových čerpadel se pak pohybuje kolem 3,5. Nicméně účinnost výroby tepla tepelným čerpadlem se odvíjí od teplotního spádu topné vody. Tepelná čerpadla nejefektivněji pracují při ohřevu na nízké teploty (35°C). Tomu pak musí být uzpůsobená otopná soustava.

A snad jen na doplnění, při využití tepelného čerpadla se objekt napojuje (jeli to technicky možné) na tzv. nízký tarif. To znamená, že platíte polovinu ceny 1 kWh (obvykle cca 5 Kč).

Co se týče dalších možností –je-li v místě plyn, určitě plynové kotle nabízí poměrně levně vyrobené teplo. Případně se nabízí využít kotel na dřevo či pelety, to je však spojené s určitým diskomfortem (potřeby přikládání).

V případě jakéhokoli dotazu nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám předvedeme několik tepelných čerpadel v provozu v našem Centru vzorových domů v Brně.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Hrdlička* - EKIS Brno NSC tisk