Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.7.17 / dotaz č. 83342
PŘIŠLA MI SMLOUVA OD ENVONY, NA DODÁVKY PLYNU A ELEKTŘINY OD CENTROPOL ENERGY. MEZITÍM MĚ NAVŠTÍVILI PODOMNÍ PRODEJCI A BOHUŽEL JSEM PODEPSALA SMLOUVU S BOHEMIA ENERGY DNE 24.4.2017. MÝM DOSAVADNÍM DODAVATELEM JE STABIL ENERGY. NEVÍM, CO MÁM DĚLAT. MŮŽETE MI PORADIT? DĚKUJI.
Dobrý den,

v první řadě Vám doporučujeme rozhodnout se, od jakého dodavatele chcete energie odebírat. Ceny si můžete porovnat na příklad na nezávislém kalkulátoru http://kalkulator.eru.cz/. Zároveň je vhodné porovnat i smluvní a obchodní podmínky, případné sankce, které v obchodních podmínkách mohou figurovat apod.

Pokud se rozhodnete zůstat u vašeho stávajícího dodavatele, bude nutné odstoupit od smluv podepsaných při podomním prodeji - to lze učinit zpravidla do 30 dnů od podpisu smlouvy (dle občanského zákoníku) nebo na základě energetického zákona ještě 15 dnů po zahájení dodávek. O celé situaci také můžete informovat svého dodavatele. Vzory odstoupení najdete zde https://www.eru.cz/informacni-centrum/zmena-dodavatele/vzory-odstoupeni-od-smlouvy

Pokud se dodvatele naopak rozhodnete změnit, měl by za vás pohlídat výpovědní lhůtu u vašeho stávajícího dodavatele a také podat výpověď. Stejně ale doporučujeme si pro jistotu vše ohlídat, ověřit výpovědní lhůty, zvlášť pokud máte smlouvu na dobu určitou.

S pozdravem

Jana Poncarová, Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk