Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.7.17 / dotaz č. 83452
Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu: rekonstrujeme rodinný domek, ve kterém jsou dva stejné byty. Jeden byt je určený pro nájemníky, druhý byt pro vlastníka domu. Narazili jsme na problém, jak rozúčtovat spotřebu teplé vody a plynu mezi jednotlivé byty? Oba byty budou mít jeden společný kondenzační kotel na plyn se zásobníkem teplé vody. Prosím o radu, jak to vyřešit. Předem Vám děkuji za Vaši pomoc.
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz, ke kterému uvádím:
Váš dotaz bych rozdělil na dvě části: rozdělení nákladů na přípravu teplé vody a nákladů na vytápění.
Spotřeba teplé vody pro jednotlivé domácnosti je značně rozdílná A to od spotřeby 1 m3 za rok až po stovky m3 rok na domácnost. Určit nějakou průměrnou spotřebu je proto vždy problematické
Aby bylo rozdělení nákladů na přípravu teplé vody spravedlivé, doporučuji pro každý byt instalovat vodoměr pro měření spotřeby teplé vody. Náklady na dodávku teplé vody pak rozdělit podle údajů těchto vodoměrů.
Rozdělení nákladů na vytápění je možné následujícími způsoby.
Při využití § 9 zákona č. 67/2013 Sb. v platném znění ujednat na úhradu nákladů na vytápění paušální částku
§ 9. Paušální platba
(1) Částku nájemného a částku za služby lze sloučit do samostatné paušální částky, pokud si to strany ujednají. Jako samostatnou paušální platbu lze rovněž ujednat pouze platbu za poskytované služby. V obou případech platí, že platby za poskytované služby se nevyúčtovávají.
(2) Písemná dohoda o paušální platbě nemusí být uzavřena se všemi nájemci.
(3) Na žádost příjemce služeb má poskytovatel služeb povinnost vystavit pro účely sociálních dávek poskytovaných v oblasti bydlení podrobný rozpis paušální platby s vyčíslením jednotlivých položek za zúčtovatelné služby.
(4) U nájmů uzavřených na dobu delší než 24 měsíců nebo na dobu neurčitou nelze do paušální platby zahrnout platbu za dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody a dodávku vody a odvádění odpadních vod; platby za tyto služby se musí vždy vyúčtovat.
Pokud nedojde k dohodě o paušální částce, je nutno podle ustanovení §7 odst. (4) písm. g) zákona č. 406/2000 Sb. v platném znění instalovat na každé otopné těleso poměrový měřič spotřeby tepla (rozdělovač topných nákladů), zabezpečit jejich pravidelné každoroční odečítání a vyhodnocování. Podle vyhodnocených údajů pak rozdělovat vynaložené náklady na vytápění. způsobem podle vyhlášky č, 269/2015.
Pro rozdělení celkových vynaložených nákladů na náklady na vytápění a na náklady na dodávku teplé vody je možno použít rozdělení podle vyhl. 194/2007 Sb. která stanovuje na vytápění 60% a na přípravu teplé vody 40 % celkových nákladů.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce