Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.8.17 / dotaz č. 84727
Dobrý den, mám dotaz ohledně průřezu kablů.
Na chatě chci napojit el. kotel, který budu používat hlavně na temperování.
Pojistky v HDS 3 x 35 A
Hlavní jistič 3 x 25 A
Kotel má odběr 20 ampér. ( dvě spirály po 6000 W ).
Přívodní kabel ze sloupu do HDS (sekundárky) je hliník 4 x cca průměr 4,5 – 5 mm (15 – 19 mm2) délka 4 m volně + 2 m ve zdivu.
Kabel z HDS do hodin je hliník 4 x průměr 3,5mm (9,9 mm2) délka cca 4 m ve zdivu.
Kabel z hodin ke kotli nový měděný cyky J 5 x 6 délka 10m v liště.
Chci ze zeptat, jestli je možno provozovat kotel na takové průměry kablu, které jsou v hliníku, ( výměna by byla složitá, protože nejsou v chráničce a musel by jsem sekat ve zdivu). Při zkoušce topení cca 1 hod v provozu se dost zahřívaly pojistky.
Pokud budu muset měnit kable, je ještě možnost vést kabel v zemi ? Co obnáší taková možnost připojení? (Povolení, zaměření atd?)
Děkuji za odpoveď.
Dobrý den,
z hlediska zatižitelnosti kabelů platí pravidlo, že hliník lze zatížit zhruba na polovinu oproti mědi. Pokud tedy máte správně dimenzován přívod ke kotli 6 mm2 mědi, měl by přívod 10 mm2 hliníku ve zdivu postačovat. Pokud samozřejmě nepřipojítedalší velký spotřebič.
Pokud budete provádět úpravy rozvodů za hlavním jističem a elektroměrem, není třeba žádného ohlašování. Do kontaktu s dodavatelem el. energie by jste musel vstoupit v případě, že by bylo nutno porušit plomby na hlavním jističi nebo elektroměru, případně při požadavku na změnu hlavního jištění. Může se Vám snadno stát, že jistič 3x25 A nebude postačovat
kdykoliv současně s kotlem zapnete např. rychlovarnou konvici.
Všechny změny v rozvodu musí provádět osoba s příslušnou kvalifikací a po provedení změn je nutno provést výchozí revizi.
S pozdravem L. Prokop
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE
Téma:  Elektřina
tisk