Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.9.17 / dotaz č. 85230
Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení následujícího dotazu: jsem majitelem objektu, kde jsou nebytové prostory v přízemí objektu a bytové prostory v 1. až 4. patře. V jednom nebytu je odpojené topení od centrální dodávky tepla pro objekt a tento nebyt platí pouze základní služku pro topení. Zajímá mě, zda tento nebyt (obecně odpojené prostory – byty či nebyty od centální dodávky tepla na objektu) musí platit dle nové vyhlášky č. 269/2015 minimální částku za teplo rovnající se hodnotě průměr objektu – 20 % nebo platí pouze základní složku za topení. Děkuji Vám mockrát.
Dobrý den a děkuji za dotaz.
Způsob vyúčtování nákladů na vytápění prostorů odpojených od otopné soustavy udává vyhláška č. 269/2015 Sb. v § 5 odst. (2), kde je uvedeno:

(2) Na byty a nebytové prostory odpojené od vnitřního rozvodu vytápění rozúčtovává poskytovatel služeb základní složku nákladů na vytápění podle poměru velikosti započitatelné podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové započitatelné podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v zúčtovací jednotce; započitatelná podlahová plocha bytu nebo nebytového prostoru se přepočte na nepřímo vytápěnou započitatelnou podlahovou plochu podle přílohy č. 1 části A bodu 2 k této vyhlášce. Na byty a nebytové prostory odpojené od vnitřního rozvodu teplé vody rozúčtovává poskytovatel služeb základní složku nákladů podle poměru velikosti podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v zúčtovací jednotce.

Podle uvedené části vyhlášky se rozúčtovává pouze spotřební složka nákladů a to podle započitatelné podlahové plochy s přihlédnutím k příloze 1 vyhlášky, tj. ke koeficientům upravujícím započitatelnou podlahovou plochu podle nižší vnitřní teploty a k délce případných neizolovaných vnitřních rozvodů v nevytápěné místnosti.
Je nutno dbát na prokazatelné odpojení topných těles od otopné soustavy.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce