Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.9.17 / dotaz č. 85369
Dobrý den! Obracím se na Vás s žádostí o radu!
Zhruba před dvěma měsíci se mi domů vetřel podomní prodejce energií. Nejdříve hovořil tak, že jsem si myslela, že je zástupce mého dosavadního poskytovatele energií, a to RWE, a tvrdil, že jsou momentálně v nabídce levnější varianty odběrů, atd. Nebudu tu popisovat, co mi hodinu hučel do hlavy, stále ve víře, že zastupuje RWE jsem mu levnější odběr podepsala v tabletu. Následně ode mě chtěl občanský průkaz, že si ho zkopíruje. Ten jsem mu nedala, neboť se mi to nezdálo. On tvrdil, že bez občanského průkazu nemůže obchod proběhnout. A když mi na stole nechal žárovky Comfort Energy, teprve mi došlo, že jde o zcela jiného poskytovatele energie a rovnou jsem mu řekla, že o tento obchod nestojím. Řekl mi tedy, že mě bude kontaktovat další osoba, která se mnou vyřídí odstoupení od smlouvy. Nicméně, žárovky zůstaly na stole. Cca za 4 dny volal pán a tomu jsem potvrdila, že smlouvu ruším. Pár dní nato přišel od společnosti Comfort Energy dopis, že jelikož jsem využila práva na odstoupení od smlouvy, jsem oprávněna odstoupit i od KOUPI žárovek a mám je do třiceti dnů ode dne převzetí vrátit společnosti. Zřejmě moje chyba, neboť jsem si dopis pozorně nepřečetla, nevrátila jsem žárovky včas a nyní po mně chtějí uhradit žárovky ve výši 2.000,- kč. A v případě, že jim žárovky pošlu teď, už je to nezajímá a chtějí peníze.
Je nějaká možnost, jak se placení vyhnout? Žárovky bych jim nejraději omlátila o hlavu, nikdo o ně nestál. Můžete mi poradit? Děkuji mockrát,
Dobrý den,

bohužel, to co popisujete není ojedinělý případ. Některé energetické společnosti skutečně dávají ke smlouvě na odběr energií i žárovky "zdarma", na které se ve skutečnosti podepisuje kupní smlouva. Když od smlouvy na dodávky energií odstoupíte, požadují po vás zároveň odstoupení od kupní smlouvy + vrácení žárovek, pokud je nevrátíte tak požaduje zaplacení pokuty.

Podle všeho je ale v rozporu se zákonem vyžadovat zvláštní odstoupení od smlouvy o koupi žárovek, když spotřebitel ruší v zákonné lhůtě smlouvu s novým dodavatelem. Jestliže jste tedy od smlouvy na dodávky odstoupila, mělo by to vést i k automatickému ukončení související kupní smlouvy.

Je ale pravda, že někteří dodavatelé tuto provázanost smlouvy o dodávkách energií a kupní smlouvy na žárovky popírají. Jedná se ale o smlouvy související (označované směrnicí o právech spotřebitelů jako smlouvy doplňkové).

Zkuste proto trvat na svém právu, že pokud jste včas odstoupila do smlouvy na dodávky, byly automaticky zrušeny i veškeré související smlouvy bez jakýchkoli jiných nákladů.

S pozdravem

Jana Poncarová, Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk