Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.9.17 / dotaz č. 85503
Dobrý den.
Naše SVJ má 8 bytových jednotek.Každý byt má vlastní kotelnu,vlastní ohřev teplé vody.V obci se nyní buduje kotelna a teplovodní rozvod.Naše SVJ se taky připojí a dojde k následující změně.Z výměníku tepla napojeného na obecní teplovodní rozvod povede v přízemí společný rozvod tepla,na který se napojí jednotlivé bytové kotelny(etážové topení).Někteří z nás budou výhradně využívat nový zdroj tepla,někteří vlastní zdroj tepla,i když napojení budeme všichni a oddělovat nás budou pouze hraniční armatury mezi společným a vlastním rozvodem.
Na vlastníky využívající teplo z obecní kotelny se vztahuje vyhl.269/2015 a na ostatní,kteří využijí vlastní zdroj tepla se tato vyhláška nijak nevztahuje.
Mám pravdu nebo se mýlím.

Přeji hezký den.
Vážený pane,
pokud budou mít jednotlivé byty napojené na centrální obecní kotelnu vlastní okruh vytápění (pro každý byt zvlášť), a každý byt bude mít vlastní kalorimetr (měření dodávky tepla), pak se na vás vyhláška 269/2015 nevztahuje. Viz §1 a §2 vyhlášky.

Podle § 2 odst. b) vyhlášky se za vytápění nepovažují etážové okruhy:
"vytápěním není vytápění bytů a nebytových prostorů prostřednictvím samostatných etážových okruhů zásobovaných teplem z vlastních zdrojů tepla, používajících různé druhy paliv nebo elektřinu, ani vytápění prostřednictvím uzavřených okruhů, do nichž se dodává a měří teplo na základě smlouvy dodavatele přímo s příjemcem služeb"

Dodavatelem tepla by v tomto případě byl provozovatel obecní kotelny a příjemcem služeb majitelé jednotlivých bytů. Takovéto řešení rozhodně doporučuji, protože platby za odebrané teplo by se účtovaly podle srozumitelně naměřené spotřeby.

Pokud byste se ale jako SVJ rozhodli jednotlivé byty neměřit kalorimetrem, ale použít třeba indikátory spotřeby tepla instalované na radiátorech (což je investičně levnější), pak byste měli teplo rozúčtovávat podle vyhlášky 269/2015. Viz § 5 odst. 2 vyhlášky.

V tom případě by se základní složka nákladů na vytápění rozúčtovávala i nepřipojeným bytům, což pro ně není příliš výhodné a dá se čekat, že v budoucnu kvůli tomu dojde ke sporům. Jako SVJ byste se tedy měli včas rozhodnout, jaký způsob měření tepla a rozúčtování nákladů zvolit.

Podobně to platí o spotřebě teplé vody, kdy je třeba se rozhodnout, zda se bude platit podle vodoměrů v jednotlivých bytech, nebo podle centrálního vodoměru na patě objektu. Pokud by fakturační měřidlem byl vodoměr na patě domu, pak se údaje z bytových vodoměrů berou jako indikativní hodnota, podle které se spotřeba rozúčtovává všem připojeným bytům. Zde se ale základní složka mezi nepřipojené byty nerozúčtovává.

Přejeme příjemné bydlení!
M. Šimůnek, K. Srdečný


Odpovídá:  Ing. Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk