Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.9.17 / dotaz č. 85715
Dobrý den,
mám na Vás dotaz ohledně povinnosti vypracovat PENB. Jedná se o prodej nemovitosti nezkolaudované povolené v roce 2004. Musí být při prodeji doložen PENB i v případě nezkolaudované nemovitosti? Děkuji
Dobrý de, na Váš dotaz odpovídám takto:
- povinnost předat PENB nemovitosti kupujícímu při podpisu kupní smlouvy řeší zákon č. 406/2000Sb. v platném znění, a to v § 7a. odst.3. Na prodej nemovitosti se tato povinnost vztahuje, neboť nemovitost je budova, kde musí být vytvořeny podmínky pro užívání budovy (vytápění budovy, osvětlení, příprava TUV v budově, atd.). Resp. pokud ve Vašem případě se jedná o prodej dokončené stavby nemovitosti (byť se jedná o budovu nezkolaudovanou), tak povinnost zpracovat PENB se na prodávajícího vztahuje.
- je nutno ještě poznamenat, každá dokončená stavba musí být zkolaudována. Tuto povinnost řeší stavební zákon v § 119, odst. 1. Pokud Vám mohu doporučit, tak Vaši nemovitost, kterou prodáváte, nechte zkolaudovat, neboť úspěšnou kolaudací stavební úřad potvrzuje, že dokončená nemovitost je schopna užívání. Výsledkem kolaudace je vypracování kolaudačního souhlasu. Tento úřední dokument chrání především Vás jako prodávajícího !
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Juráček* - EKIS Boskovice VO revital
Téma:  Legislativa
tisk