Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.10.17 / dotaz č. 86666
Dobrý den, existuje nějaký typ tepelného čerpadla vzduch vzduch bez speciální vnitřní jednotky (v domě je kruhový výdech vzduchu z přetlakové větrací jednotky z půdy), který by přetlakově předehříval vzduch v domě např. na 19°C a dohřev by byl zajištěn přímotopy? Je možné na takové zařízení získat dotaci z některého probíhajícího programu? Předem Vám děkuji.
Přeji dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz.

Nevím jestli jsem úplně pochopil Váš dotaz, přesto se pokusím odpovědět. Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch potřebuje vnitřní jednotku k tomu, aby mohlo předat energii vnějšího vzduchu do interiéru a využit ho k vytápění případně k předehřevu větracího vzduchu.
Z dotazu dedukuji, že by byla zřejmě možná změna elektrického vytápění za systém s tepelným čerpadlem v rámci Nová zelená úsporám. Dotaci nemůžete v tomto programu http://www.novazelenausporam.cz/ získat na tepelné čerpadlo vzduch-vzduch, ale třeba na tepelné čerpadlo vzduch-voda, které by ve Vašem případě bylo možná i vhodnější. K tomu bychom však potřebovali více informací a mohu tedy doporučit osobní návštěvu naší poradny EKIS.

S pozdravem
Miloš Muller
Karel Fraňa