Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.10.17 / dotaz č. 87446
Dobrý den, potřeboval bych poradit, co potřebuji k připojení 16 kusů sol. panelů. Mám možnost koupit je starší v podstatě za hubičku. Výrobce solibro- solar.com typ SL1-80, 80W, napětí naprázdno 72,8V, napětí při maximálním výkonu57,7 V, zkratový proud 1,6 A, proud při max. výkonu 1,42 A. Vúbec nevím jestli jen regulátor, nebo měnič i regulátor? Poraďte prosím.
Vážený pane,

v první řadě doporučujeme spolupracovat i při svépomocné montáži s elektro specialistou. Fotovoltaické panely jsou věc, která se nedá vypnout - pokud na ně dopadá světlo, jsou pod proudem. Už při montáži může dojít k úrazu elektrickým proudem. Při špatném zapojení pak hrozí i vznik požáru.

Fotovoltaický systém lze provozovat dvěma způsoby: jako ostrovní systém a nebo jako systém paralelně připojený k síti.
Ostrovní systém obvykle sestává z panelů, baterie a regulátoru. Většinou je provozován na 12 nebo 24 V stejnosměrných a napájí spotřebiče na stejnosměrný proud. Můžete ho případně doplnit střídačem (nebo lépe použít střídač s regulátorem) a napájet z okruhu běžné spotřebiče "do zásuvky". Samozřejmě systém musí mít vlastní rozvody.

Systém paralelně připojený k síti pak může mít jen panely a střídač a wattrouter, který zajistí, aby elektřina z fotovoltaiky nepřetekla do sítě. Systém pak připojíte na domovní rozvaděč a elektřinu z fotovoltaiky používáte běžně v domě. V tomto případě však potřebujete souhlas s připojením od ČEZ a projektovou dokumentaci a zprávu revizního technika, takže tady pro amatérskou instalaci není prostor.

S pozdravem
L. Bradnová, K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Lenka Bradnová* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk