Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.10.17 / dotaz č. 88276
Dobrý den,

prosím o zodpovězení dotazu týkajícího se rozúčtování nákladů na teplo mezi náklady na vytápění a náklady na společnou přípravu teplé vody.

Předmětný dům má crittalové vytápění, a proto v něm ve smyslu § 6 odst. 1 a odst. 2 zákona o službách nejsou v souladu s příslušnými ustanoveními zákona o hospodaření s energií instalována poměrová měřidla pro náklady na vytápění a proto se jej netýká ustanovení § 3 vyhlášky 2015. Nedotazuji se tedy na rozdělení nákladů na vytápění mezi základní a spotřební složku.

Předmětný dům je vybaven ve smyslu § 5 odst. 1 vyhlášky 2015 vlastním zdrojem tepla (domovní kotelnou).

Moje otázka zní : Existuje v tomto případě jiná možnost, jak rozdělit vstupní roční náklady na vytápění a náklady na společnou přípravu teplé vody jinak, než v poměru 60% (vytápění) a 40% ( příprava teplé vody) ?

Ještě prosím o informaci, zda je jedinou aplikovatelnou normou vyhláška 372/2001 Sb. v návaznosti na vyhlášku 194/2007 Sb. a vyhlášku 269/2015 Sb. V případě, že nikoli prosím o sdělení relevantních právních předpisů.

Děkuji předem za odpověď.

Vážená paní,
domníváme se, že pokud nemáte v kotelně měření tepla pro ohřev vody, měla byste postupovat podle vyhl. 194/2007 Sb, §7 odst. 3 b):
"v případě přípravy teplé vody ve zdroji tepelné energie (kotelně) umístěném v budově může být měření tepelné energie nahrazeno stanovením množství paliva na její přípravu (např. podle spotřeby mimo otopné období), případně použitím vzájemného podílu spotřeby tepelné energie na přípravu teplé vody 40 % a na vytápění 60 %"

Můžete tedy rozdělit náklady v poměru 40/60 %. Nebo můžete ze spotřeby paliva v letních měsících určit měsíční náklady na palivo a tyto pak použít pro celoroční vyúčtování.

Pokud by platilo, že ve vašem domě není povinnost instalovat "měření" spotřeby tepla, pak by bylo možné využít zákon 67/2013, § 6 odst. 1) a způsob rozdělování nákladů dohodnout s nájemníky.

Obáváme se ale, že použití ctittalového vytápění vás nezbavuje povinnosti "měřit" spotřebu tepla na vytápění. Zákon 406/2000 Sb. stanovuje povinnost "měření" spotřeby tepla na vytápění bez výjimek, a to pro bytové a víceúčelové stavby. Viz § 7 odst. 4 g). U bytů s crittalovým vytápěním lze použít tzv. indikátory s denostupňovou metodou, což je v souladu s vyhl. 194/2007, §7a, odst. 2: "Zařízením pro rozdělování nákladů na vytápění je [...] přístroj se snímačem teploty vnitřního vzduchu ve vytápěném prostoru a teploty venkovního vzduchu ve dnech vytápění v otopném období s trvalým průběhovým záznamem rozdílů těchto teplot vzduchu za časový interval, kterým je počet dnů v otopném období".

Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt tisk