Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.10.17 / dotaz č. 88498
Dobrý den, dne 18.5.2017 tatínek u nich doma podepsal elektronicky smlouvu o sdružených službách dodávky elektřiny/zemního plynu(která nebyla zaslána na uvedený e-mail ve smlouvě), na to navazující kupní smlouvu na 5ks LED žárovky za 1,-Kč, dále prohlášení zákazníka a poučení o jeho právech a povinnostech.Zástupce Bohemia Energy pan však vše vyřizoval pod falešnou záminkou, že LED žárovky jsou darem, nic se platit nebude ani po podepsání smluv(o kupní smlouvě otec vůbec nevěděl,že podepisuje,zástupce mu pouze řekl, tady mi to 2x podepište).Příklady výpočtu úspory,kontaktní údaje na kont.údaje na společnost a 5LED žárovek darem,2 roky na ně záruka,to vše je na papíře,který otcovi ponechal.Poté opět zazněla otázka od otce:"Opravdu nebudu nic platit za ty žárovky?"Odpověď zněla:"Ne,LED žárovky jsou darem!" Žárovky v tu chvíli neměl u sebe(měl je v autě).Po podepsání smluv žárovky předal mamince oknem a s odpovědí,že opravdu nic platit nebudu,ani tu pouhou 1,-Kč, odjel (vše viděl a slyšel soused).OD Bohemia Energy otec odstoupil ještě před začátkem dodávek energií,takže bez sankce.Nynější dodavatel vyřídil vše ohledně výpovědi,o nic se otec nestaral.Nyní Bohemia Energy zasílá rodičům upomínky ohledně nezaplacení částky 2000,-Kč za LED žárovky (ale nepíšou,že to je za žárovky,ale zaplaťte zálohu 2000,-Kč).Mamka poslala v počtu 4ks(1 bohužel praskla) žárovek společnosti s ponětím,že bude vše v pořádku.Bohužel stále chodí upomínky.Pod falešnou záminkou podepsat smlouvy,že žárovky jsou darem a při odstoupení od smlouvy o dodávkách elektřiny,se automaticky kupní a jiná navazující smlouva ke smlouvě o dodávkách,ruší,to vše je protiprávně ne?!A ještě jedna věc,sice v obci zákaz není,ale měl by se zástupce jakékoliv společnosti nahlásit na úřadě a oznámit jim,že bude nabízet produkty?Jinak jedná taky protiprávně.Je to tak nebo jsem ve všem v omylu?Co máme nyní dělat,respektive otec?Děkuji já i rodiče předem za kladnou odpověď.
Dobrý den,

bohužel, to co popisujete, není ojedinělý případ. Někteří dodavatelé dávají při podomním prodeji žárovky „zdarma“, ale ve skutečnosti na ně spotřebitel podepisuje kupní smlouvu. Potíž je v tom, že když od smlouvy na dodávky energií odstoupíte, dodavatel požaduje zaplacení těchto žárovek, které ale původně prezentoval, že jsou „zdarma“.

Předpokládáme, že už uběhla delší doba, než 14 dnů, resp. 30 dnů, což bývá termín na odstoupení od kupní smlouvy (formuláře většinou tyto společnosti zanechávají). Přestože ale od kupní smlouvy na žárovky neodstoupíte, neměl by dodavatel po vás sankci ve výši 2 000 Kč vymáhat, pokud mu ale žárovky vrátíte zpět, což jste učinili.

Jde totiž o to, že ačkoli dodavatelé popírají provázanost smlouvy o dodávkách energií a kupní smlouvy na žárovky, jedná se o smlouvy spolu související, tzv. smlouvy doplňkové. Když odstoupíte od smlouvy na dodávky energií sjednané u vás doma, jsou tak automaticky ukončeny veškeré související smlouvy bez jakýchkoli jiných nákladů.

Není podstatné, zda je kupní smlouva na žárovky na jiné listině, uzavřená s jiným podnikatelem a třeba i s doložkou o nezávislosti na smlouvě o dodávkách energií, i tak zrušením změny dodavatele se bez dalšího zruší i práva a povinnosti z kupní smlouvy.

Více najdete například zde: https://www.dtest.cz/clanek-4631/zarovky-od-dodavatele-energie-darek-ktery-vas-muze-stat-tisice

Pokud dodavatel bude na pokutě trvat, doporučujeme Vám obrátit se na Energetický regulační úřad (www.eru.cz) a/nebo na Českou obchodní inspekci.

S pozdravem

Jana Poncarová, Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk