Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.11.17 / dotaz č. 89134
Dobrý den

Píši Vám v zájmu naší uživatelky, která by potřebovala zkonzultovat dodavatele energií, proto Vás prosím o možnost konzultace jejich dosavadních dodavatelů. KONEČNĚ máme v ruce smlouvu-nebo by to mohlo být považované za smlouvu - tak ji připojuji v příloze
Aktuální problém – paní nestíhala z důvodu vážného zdravotního stavu pravidelně hradit zálohy a proto každý měsíc jí od CE naskakovaly upomínky ve výši 200 Kč. nevím ,zda je to běžný postup – při placení záloh požadovat upomínky…. Je to opravdu oprávněný krok dodavatele energie??
Potřebuji konzultaci nového dodavatele energií a zprostředkování změny dodavatele energií

Jinak k informaci o této paní
Současný dodavatel: Comfort energy s.r.o.- dodává plyn i elektřinu
Elektřina: roční spotřeba 2,618 MWh, v bytě žijí 2 osoby, je to malý byt. Sazba: D02d, jistič 1x20… opsala jsem to z listu vyúčtování
Plyn: roční spotřeba 5,984 MWh
Měsíční zálohy: plyn: 1.100 Kč
Elektřina: 1.030 Kč


Děkuji za konzultaci a odpověď


Vážená paní,

děkujeme za Váš dotaz. Zálohy u dodavatelů je třeba platit podle dohody s dodavatelem na základě rozpisu záloh. Dodavatel může ve svých obchodních podmínkách stanovit sankce, které bude účtovat, pokud zálohy nebudou zaplaceny. Doporučuji proto pročíst sjednané obchodní podmínky, s nimiž se váže smlouva vaší klientky.

Elektřina:

Neuvádíte, jaký má vaše klientka aktuální tarif a sazby, ale při běžném ceníku u Comfort Energy platí kolem 11 630 korun ročně. Úspory může dosáhnout například u společnosti Ray Energy (10 830 korun), u společnosti Amper Market (10 830 korun) nebo Europe Easy Energy (11 200 korun). Všechny tyto společnosti dávají smlouvu na dobu neurčitou bez závazku a mají bezplatnou zákaznickou linku (800…)

Zemní plyn

Podle aktuálního ceníku (běžný produkt) vychází platba za plyn u Comfort Energy na 9 540 korun (znovu dodávám, nevíme podle vašich informací, jaké má vaše klientka aktuální ceny – může mít například i vyšší, pokud si v minulosti fixovala cenu). Ušetřit lze například u Ray Energy (8 670 korun), u Europe Easy Energy (9 060 korun) nebo u Elimon (9 460 korun). Všechny tyto společnosti dávají smlouvu na dobu neurčitou bez závazku a mají bezplatnou zákaznickou linku (800…)

K výběru dodavatele

Vždy je vhodné zajímat se nejen o úsporu, ale také o historii dodavatele, reference, obchodní a smluvní podmínky, které vám nabízí.

Před změnou dodavatele je třeba ověřit, na jak dlouho je uzavřena aktuální smlouva s dodavatelem (výpovědní lhůta).

S pozdravem

Jana Poncarová a Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Elektřina, Plyn
tisk