Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.11.17 / dotaz č. 89146
Dobrý den. Zpracovávám projekt na opravu obřadní síně ve Zruči nad Sázavou. V rámci opravy budeme měnit některé výplně, zateplovat střechu i obvodový plášť. Objekt není ale trvale vytápěný. Vytápí se pouze při obřadech a to může být max. 2x do měsíce nebo také 1x za dva měsíce, je to dost nepravidelné. Vytápění je aku kamnama. Je potřeba zpracovávat PENB?
Dalším objektem je hospodářský objekt v němž je WC k obřadní síni. WC není vytápěné, ale nově ho chceme temperovat proti případnému zámrzu. Jak je to zde s povinností zpracovat PENB?
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz. Případy staveb, pro které není potřeba zpracovávat PENB, jsou vyjmenovány v §7 odst. 5 zák. č. 406/2000 Sb. Požadavky na energetickou náročnost nemusí být splněny, jedná-li se např. o stavbu s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50m2, a dále u budov navrhovaných a obvykle užívaných jako místa bohoslužeb a pro náboženské účely. Místnost WC s upravovaným vnitřním prostředím má jistě menší plochu než 50m2 a průkaz se pro ni nezpracovává. U obřadní síně pak není zcela zřejmé, zda se obvykle jedná o náboženské účely. V případě civilních obřadů budou muset být požadavky splněny a měl být zpracovaný PENB. Pokud je navíc vlastníkem a uživatelem orgán veřejné moci, může se jednat o budovu s téměř nulovou spotřebou energie. V případě, že objekt neslouží zejména pro náboženské účely, a rozhodli byste se PENB nezpracovávat, doporučoval si vyžádat stanovisko SEI.
S pozdravem,
Miroslav Misař
Odpovídá:  Mgr.A. Miroslav Misař - EKIS Jihlava M. Misař tisk