Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.11.17 / dotaz č. 89305
Dobrý den,
provozuji střešní FVE (4,8 kWP) již několik let a trápí mne, že neumím optimálně využívat vyrobenou elektřinu. Z velké části ji (formou výkupu) dodávám do sítě, kdy zároveň el. en. také nakupuji, přičemž mimochodem cenový rozdíl mezi vykupovanou a mnou nakupovanou kWh z distribuční sítě je propastný.
Mám proto zájem o nabídku wattrouteru, ke zvýšení soběstačnosti v této oblasti el.en. i možnosti akumulace el. en. vyrobené mojí FVE bateriemi. Existuje dotace pro dodatečnou instalaci těchto zařízení k již fungující FVE, případně doporučení, jak mnou popsanou situaci řešit? Děkuji za odpověď.
Hezký den,

ve Vašem případě je rozumné uvažovat o doplnění stávajícího FV systému bateriemi a Wattrouterem. Tím můžete zeefektivnít využití vyrobené elektřiny FVE až na 90%.

Doporučuji Vám pozvat si na místo instalačního technika profese elektro, který má zkušenosti s fotovoltaikou. Na internetu je celá řada firem zabývajících se instalací FVE, která tuto službu nabízí. Zkuste například toto: https://www.poptavej.cz/zadat-zdarma-poptavku?in=adwords_elektro_energetika_fotovoltaika_search&gclid=EAIaIQobChMI8r-goOzk1wIVVcYbCh1qvwNwEAAYASAAEgJdMfD_BwE

Technik na místě posoudí zda máte vhodný měnič pro bateriový systém a také kde je možnost osadit Wattrouter.

Dotace se bohužel na dodatečné doplnění stávajícího systému FVE nevztahuje.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce