Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.12.17 / dotaz č. 89471
Dobrý den, na našem panelovém domě s klasickou teplovodní otopnou soustavou (zdroj CZT s patním měřidlem) jsme po revitalizaci v roce 2010 provedli termoregulaci s instalací ITN na každé těleso. Od začátku jsme si odsouhlasili nastavení poměru složek na 50/50. Nyní jeden z nájemníků požaduje změnu na 30/70 (bohužel bez žádného zdůvodnění, zřejmě asi jen proto, protože to nová vyhláška umožňuje). Rád bych se zeptal, zda dosud aplikovaný poměr 50/50 je pro náš typ objektu vhodný, případně co by nám mohla přinést změna na 60/40 popř 30/70. Děkuji za Vaši odpověď!
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu sděluji.
Způsob rozúčtování nákladů na vytápění stanovuje vyhláška č. 269/2015 Sb. Podle této vyhlášky se náklady rozdělují na složku základní a na složku spotřební. K základní složce § 3 odst. (1) uvádí:
(1) Základní složka nákladů na vytápění v zúčtovací jednotce činí 30 % až 50 % a zbytek nákladů tvoří spotřební složku. Výši základní složky určí poskytovatel služeb.

Z Vašeho dotazu není zřejmé, zda se jedná o byt v družstevní výstavbě. Pokud ano, rozhodovalo by vedení družstva. Pokud by byly byty v osobním vlastnictví, bylo by nutné se dohodnut. Ve státní výstavbě rozhoduje ve smyslu citované části vyhlášky poskytovatel služeb.
Při volbě poměru 30/70 % bude vyšší podíl nákladů připadat na spotřební složku Tento stav by měl mít vliv na hospodaření s teplem; nájemníci s větší spotřebou by měli vyšší náklady na vytápění. Zvolený poměr 50/50 zohledňuje rozdílnou vytápěnou plochu jednotlivých bytů. Zejména zohledňuje polohu jednotlivých místností v domě podle jejich umístění a podle orientace ke světovým stranám.
Protože instalace indikátorů topných nákladů byla provedena již v r. 2010, můžete náklady za některý rok případně i za několik místností přepočítat pro rozdílné poměry základní a spotřební složky. Z výsledků pak zjistíte, který poměr by lépe vyhovovat podmínkám v domě. Takovýto výpočet lze provést velmi jednoduše z údajů spotřeby celého domu kde je uvedena celková vytápěná podlahová plocha i celkový počet dílků odečtených na ITN.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB