Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.12.17 / dotaz č. 89480
Dobrý den, chtěla jsem se poradit s mým problém. V březnu letošního roku jsem podepsala smlouvu s Comfort energy o změně dodavatele plynu i elektřiny, v domnění, že jsou od ČEZ, až nedávno jsem zjistila, že tomu tak není. Chtěla bych od smlouvy odstoupit, jde to i bez smluvních pokut a co poplatek za LED žárovky? Dostala jsem 5 kusů, v hodnotě 2000 Kč? Dodávat by mi podle smlouvy měli začít v únoru příštího roku. Vše bylo podepsáno u mně v bytě a tvrdili mi, že jsou z ČEZ, někde jsem slyšela, že na ně mohu zavolat při podomním prodeji policii, je to tak?

Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,

děkujeme za váš dotaz. Smlouvu podepsanou při podomním prodeji je možné vypovědět podle § 11a odst. 3 energetického zákona. Výpověď může podat spotřebitel, který uzavřel smlouvu mimo obchodní prostory (například v domácnosti při návštěvě podomního prodejce). Výpověď lze podat od okamžiku podpisu smlouvy až do 15. dne po zahájení dodávek. Výpovědní doba činí 15 dnů a počíná běžet prvním dnem měsíce následujícího.

Současně s výpovědí vraťte prodejci také LED žárovky. Na ty byla pravděpodobně uzavřena kupní smlouva. Ale protože jde o tzv. provázané smlouvy (na dodávku energií a kupní smlouva), měl by vrácení žárovek prodejce akceptovat společně s odstoupením od smlouvy na dodávky.

Vzory odstoupení jsou například zde: http://www.eru.cz/pro-spotrebitele/vzory-odstoupeni

Odstoupení pošlete doporučeně, nejlépe s dodejkou.

Co se týká podomního prodeje, pokud je ve vaší obci zakázán (obecní vyhláška), můžete na podomní prodejce zavolat městskou policii. Za porušení vyhlášky jim hrozí pokuta ve výši až 200 tisíc korun.

S pozdravem

Jana Poncarová, Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk