Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.1.18 / dotaz č. 89600
Dobrý den, mám plynový kotel Protherm Tiger 24 KOZ. Vzhledem k tomu že již dosluhuje jsem nucen řešit do budoucna problém s topením a ohřevem TUV. Vzhledem ke změně legislativy EU už nelze použít stejný kotel (převložkování komínu,odvod kondenzátu). Proto uvažuji o koupi plynového kotle na topení s průtokovým ohřívačem Protherm Gepard 23 a k tomu připojit elektrický zásobník vody 120L, který bude připojen na mou současnou FV elektrárnu. Myslíte si že by to mohlo být ekonomicky úspornější než současné provedení, nebo radši investovat do kondenzačního kotle s ohřevem TUV a stavebními úpravami. Děkuji za Váš názor a čas věnovaný tomuto dotazu.
Vážený pane, děkujeme za váš dotaz.

V první řadě je třeba se rozhodnout, zda pořídit kondenzační kotel, nebo zda koupit atmosférický kotel z doprodeje zásob (nové atmosférické kotle již nesmí být uváděny na trh). Rozdíl v průměrné roční účinnosti je cca 10 %. Pokud tedy ročně zaplatíte za plyn třeba 30 tis. Kč, roční úspora bude okolo 3 tis.Kč. Náklady na vyvložkování komína a odvod kondenzátu závisí na vaší konkrétní situaci. Pravděpodobně nepřesáhnou 9000 Kč. Tyto náklady se vám tedy vrátí cca za 3 roky provozu.

Nerozumíme, proč chcete ke kotli s průtokovým ohřevem vody připojovat ještě bojler s el. ohřevem. Plynový kotel vám vodu ohřeje cca za 1,3 Kč/kWh. Elektřina v sazbě D25 pro ohřev vody stojí okolo 1,9 Kč/kWh (v nízkém tarifu).

Elektřinu z FVE má smysl využít pro ohřev vody v případě, že ji provozujete v režimu zeleného bonusu. Cena, za kterou ji prodáváte do sítě, bude asi menší, než je cena tepla z plynu (obvyklá cena je 0,3 až 0,7 Kč/kWh). Nemůžeme ale doporučit kombinaci bojleru a průtokového ohřevu plynem. Bojler by musel být předřazen kotli tak, že voda z bojleru by se dohřívala průtokově v kotli. Kotel však má nějaký minimální výkon ( Protherm Gepard 23 má minimální výkon 9,1 kW), pokud do něj pustíte z bojleru vodu předehřátou třeba na 40°C, asi by ji uvařil. Vhodnějším řešením by bylo pořídit větší kombinovaný bojler, který by se dohříval topnou vodou z kotle, pokud by ho nestačila nahřát fotovoltaika. Výhoda je, že plynové kotle bez průtokového ohřevu vody jsou levnější, budete však potřebovat větší bojler (počítejte alespoň 80 l na osobu).

Přejeme příjemné bydlení!
L. Bradnová, K. Srdečný