Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.18 / dotaz č. 90287
Dobrý den,
ve středu 6.února 2018 zazvonil u bytu dveří mých rodičů podomní prodejce společnosti Comfort Energy. Následoval obdobný scénář,který je uvedený na stránkách vaší poradny. Prodejce si vyžádal faktury, zapsal si údaje pro sjednání nové smlouvy na dodávku elektřiny a plynu. Mamce zůstalo v ruce pouze prohlášení zákazníka a poučení o jeho právech.Prodejce nabízel žárovky, které matka odmítla. Mamka mě o této skutečnosti informovala včera. Telefonovala jsem na zákaznickou linku jejich původního dodavatele energií, kterým je společnost Innogy. Jejich asistentka mi na mail včera poslala formulář odstoupení od smlouvy, tak jsme jej vyplnily, nevím však, zda-li jsou formulace na něm uvedeny správně. Nerada bych se dostala do situace,že společnost odstoupení od smlouvy zamítne. Dnes jsem ještě jednou mluvila s asistentkou společnosti Innogy(původní dodavatel) která mi sdělila, že celou záležitost předá k řešení oddělení, které se touto problematikou zabývá, že nemám sama nic posílat, mám vyčkat, že mě budou sami kontaktovat příští týden, že se domluvíme a oni vše vyřídí.Čas plyne a mám obavu, aby nedošlo k nějakému pochybení a zprodlení. Nevím, jak mám správně postupovat. Můžete mi prosím poradit? Naskenuji prohlášení a odstoupení od smlouvy a pošlu vám do mailu.
Dobrý den,

Popisujete klasický případ podomního prodeje. Je možné, že by původní dodavatel odstoupení od smlouvy s vámi zařídil, ale staly se nám i takové případy, kdy nastalo pochybení a odstoupení vyřízeno nebylo. Vhodné proto je, pokud odstoupení pošlete sami.

- Odstoupení doporučujeme zaslat vždy poštou, doporučeně, resp. s dodejkou.
- Dodavatel vám nemusím poslat vyrozumění, že odstoupení akceptoval. Pokud ale budou splněny všechny zákonné náležitosti, zejména pak lhůta pro doručení odstoupení, musí ho přijmout. Jde tedy o jednostranný akt (z vaší strany).

Vzory odstoupení najdete například zde: http://www.eru.cz/pro-spotrebitele/vzory-odstoupeni

- Od smlouvy podepsané při podomním prodeji můžete odstopit do 14 dnů dle občanského zákoníku (paragraf 1829). Účinky odstoupení začínají běžet okamžikem, kdy je toto jednostranné právní jednání doručeno dodavateli.
- Pokud 14denní lhůta mine, lze použít ještě výpověď smlouvy dle par. 11a, odst. 13 energetického zákona. Výpověď lze podat od okamžiku podpisu smlouvy až do 15. dne po zahájení dodávek. Výpovědní lhůta činí 15 dnů.

S pozdravem

Jana Poncarová, Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk