Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.2.18 / dotaz č. 90710
Dobrý den, prosím o odpověď, jak zamezit tvoření plísně v zádveří? Zádveří je uzavřené hlavními dveřmi, je nevytápěné, k větrání je možno otevřít okno. Je nepodsklepené, základ tvoří granitové kvádry jako u zbytku domu( 100 let). Zdi jsou obloženy 100 mm bílým polystyrénem (omítka ještě není hotova). Podlaha je z mrazuvzdorné dlažby. Stěny cihlové s vápeno - písčitou omítkou. Okno i dveře splňují nejnovější normy. Vše nově udělané. Od podzimu nám začala pronikat vlhkost do stěn . Nad dlažbou je již 20cm stěna úplně mokrá , začíná se tvořit plíseň. Zkoušely jsme na radu stavebníků nechávat pootevřené okýnko ( větračku) pro udržení stejné vlhkosti jako venku. Okno a dveře se již sice nepotí , ale vzlinání vlhkosti jsme nezabránily. Taktéž nechání otevření hlavních dveří od domu a tím částečného pronikání teplého vzduchu do zádveří nepřineslo účinek. Setkala jsem se z názorem, natáhnout do zádveří ze sklepa potrubí pro přímotop nebo malý radiator . Jediná možnost jak natáhnout přívod. el. energie pro malý přímotop nebo nastavit potrubí ve sklepě a venkem táhnout až do zádveří po fasádě. fasáda se letos bude dodělávat. Děkuji předem za Vaši odpověď!
Děkuji za Váš dotaz. K uvedenému vlhnutí stěny v zádveří uvádím:
Vlhnutí stěn může být nejčastěji způsobeno vzlínáním vlhkosti z podloží do stěn, nebo kondenzací vodní páry na nejchladnějších místech. Pokud byla při stavbě použita pod základy stěn hydroizolace a je v dobrém stavu, je možno vzlínání vyloučit. Vlhkost stěn je pak způsobována kondenzací vodní páry na nejchladnějších místech. Kondenzují tak vodní páry obsažené ve vzduchu. Vlhkosti stěn pak nelze zabránit větráním, ale udržováním povrchová teploty stěny na vyšší hodnotě, než je rosný bod. Na př. instalací malého topného tělesa v zádveří.
Zmiňované prodloužení potrubí (teplovodní topení?) vedené po fasádě nelze doporučit pro zvýšení spotřeby tepla a možnost zamrznutí. Jednodušší se jeví elektrický přímotop odpovídajícího výkonu s možností regulace teploty.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk