Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.2.18 / dotaz č. 90711
Dobrý den, potřeboval bych poradit. Bydlím v 6bytovce kde máme společné plynové topení pro 5 bytů ve společném vlastnictví. V roku 2016 nám namontovali indikátory tepla na radiátory. Za tuto službu máme platit 4574,-Kč!!!! Z toho vyplívá, že když ušetřím 1000,-Kč, tak je dám firmě, která službu provádí!!! Abych ušetřil něco i pro sebe, tak to bych již musel zmrzat!!! Prosím o radu, jak bychom z toho mohli vybruslit a jestli indikátory musí být pro nás 5 bytů s vlastní kotelnou? Předem moc děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz, ke kterému uvádím:
.
Povinnost vybavit každý byt v bytovém domě indikátory spotřeby tepla na vytápění je uložena § 7 odst. (4) písm. g). zákona č. 406 Sb. v platném znění. Montáž indikátorů měla být provedena podle smlouvy s dodavatelskou firmou. Součástí smlouvy by měla být i dohoda o způsobu vyhodnocování indikátory zjištěných hodnot a výše úhrady za odečítání a vyhodnocování údajů. Rozúčtování se provádí podle vyhlášky č. 269/2015 Sb. Pro rozúčtování jsou používány koeficienty zohledňující velikost topných těles, umístění jednotlivých místností v domě a jejich orientaci ke světovým stranám. A dále počítačový program, který vyhodnocuje podíl jednotlivých místností a bytů na celkových nákladech na vytápění.
Indikátory tak mají přispívat ke spravedlivějšímu rozúčtování nákladů a možností sledování spotřeby i ke snížení nákladů na vytápění.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.