Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.2.18 / dotaz č. 90769
Dobrý den , potřebuji na tábor k nabíjení 24V baterie na který je napojen měnič na 230 V 3KW vyřešit fotovoltaiku ať už set nebo jednotlivé řešení

děkuji
Hezký den,

pro Vaše potřeby by nejlépe posloužila tzv. ostrovní FVE o výkonu 520 Wp, která by byla tvořena dvěma FV panely (každý o výkonu 260 Wp) a dále nabíječkou baterií s MPP regulátorem (Jedná se o zařízení, které hledá ideální poměr napětí a proudu v čase, kdy svítí Slunce a fotovoltaické panely vyrábí elektřinu a pomáhá zvýšit objem vyrobené elektřiny až o 40% ve srovnání s instalacemi bez MPP trackeru) a dále měnič, který by měl být výkonově v souladu s příkonem elektrospotřebičů i kapacitou baterií a umožnil nám zajistit požadovanou dobu provozu pro používané elektrospotřebiče. Například dvě solární olověné baterie 12V (zapojeny do série na 24 V) s kapacitou 160 Ah se na 50% vybijí při odběru 3 kW za cca 6 hodin. Pro levnější olověné baterie se větší vybíjení než na 50% jejich max.kapacity s ohledem na jejich udržení maximální životnosti nedoporučuje.

Doporučuji odborně zjistit, jaký příkon budete potřebovat pro Vaše elektrospotřebiče a kolik hodin denně budou v provozu. Je potřebné počátat i se zataženou oblohou, která rapidně dokáže snížit výkon FVE.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce