Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.2.18 / dotaz č. 90799
Dobry den,kupili sme staru chalupu postavenu v roku 1922 z nepalenej tehly a k tomu pristavba z palenej tehly z roku 1965. Strecha aj statika domu su dobre. Avsak dom je vo svahu a zhora zo severnej strany nan podteka pravdepodobne pramen vody, co sposobilo spolu s dorobenou betonovou podlahou vnutri a s betonovym zlabom miesto odkvapov okolo tej severnej strany domu velky problem s vlhkostou. Vnutri su mokre mury do vysky az 1,5m a plesen na tej severnej stene. Momentalne planujeme nasledovne: spravit nove odkvapy, obkopat cely dom, dat nopovu foliu pri stenu, geotextiliu, drenaznu trubku a strk. Taktiez chceme vykopat vnutri betonove podlahy a obuchat tie mokre cementove omietky. Dom chceme nechat aspon pol roka, mozno rok iba schnut a potom tam spravit nove rozvody a hlinenne omietky. Do podlahy chceme dat penove sklo, uvibrovat, na to dreveny rost, na to osb dosky a korkovu lepenu podlahu. Okna su tam z polovice kastlikove, tie chceme zrepasovat a do vonkajsieho okna dolepit druhe sklo. Druha polovica okien su nekvalitne stare jednoduche drevene, tie chceme vymenit za nove drevene s trojsklom. Vykurovat chceme centralne umiestnehou akumulacnou pecou (dom ma vnutri cca 100m2) + elektricky radiator do kupelne. Ohrev vody chceme riesit elektrickym bojlerom + priprava na solar. Strop je spraveny ako palach a na nom skvarobeton, na ten by sme chceli len polozit izolaciu a na to dosky aby bol strop pochodzny (neplanujeme ho zobytnit). A teraz moje otazky - cim mame zateplit ten strop aby to tam nelakalo kuny, mysi, potkany a aby bola izolacia paropriepustna? Mame zateplit aj obvodove mury (hrubka cca 50cm) a ak ano tak cim? Rozmyslame nad drevovlaknitymi doskami alebo ci teda vobec zateplovat, bojime sa tych plesni vnutri aby sa tam netvorili dalsie ked nebude dom "dychat". Doterajsi postup prac co planujeme spravit je podla vasho nazoru vhodny? Dakujem velmi pekne za rady.
Dobrý den. Odpovědi bych rozdělil do dvou okruhů.
1. IZOLACE PROTI VODĚ
S tím odkopáním terénu a provedením drenáže spolu s řádným odvedením dešťových vod ze střechy to uděláte naprosto správně. Jen bych doporučil podřezání veškerého zdiva s vložením nerezových plechů, abyste oddizolovali základovou spáru od zdiva, které by jinak neustále absorbovalo zemní vlhkost jako doposud. Bez tohoto opatření se vlhkých stěn nezbavíte. Samozřejmostí je následné položení hydroizolace v celé ploše podlahy. Poté můžete přistoupit k vlastní konstrukci podlahy tak, jak uvádíte.
2. TEPELNÉ IZOLACE
Izolaci stropu doporučuji z minerálních desek z kamenné vlny (např. ROCKWOOL, ISOVER apod.), které jsou pro hlodavce i hmyz nezajímavé a nechytají plísně. Předpokládaná tloušťka je cca 300 mm. Ze spodní strany izolace je nutno dát parotěsnou folii ve vašem případě kontaktní.
Zateplení fasády doporučuji buď kontaktní z minerálních desek s následnou omítkou (i tak bude stěna s izolantem částečně difuzně otevřená) nebo provětrávaná ve skladbě minerální desky, vzduchová mezera, obklad (dřevo, cementotřískové desky apod.)

Na zateplení stropu, fasády, podlahy a výměnu oken+dveří můžete čerpat dotaci NZÚ 2015+ pokud je stavba vedená jako rodinný dům. Na rekreační objekty se dotace nevztahuje.
V případě zájmu můžeme provést osobní konzultaci v našem poradenském středisku ENSYB v Uherském Brodě (nad pizzerií AMOS).

Ing. Miroslav Polášek
Odpovídá:  Ing. Miroslav Polášek - EKIS Uherský Brod Ing. Konečný tisk