Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.3.18 / dotaz č. 91188
Dobrý den, mohl bych Vás poprosit o vysvětlení rozsahu vypracování PENB u přístavby většího obchodního centra? Řeším rozsáhlý objekt, ke kterému budou přistavěny tří přístavby o celkem několika 10 tis. m2. Předpokládám, že pro potřeby stavebního úřadu, v rámci stavebního řízení, bude vypracován 1 PENB pro všechny přístavby, kde výsledek PENB musí splňovat požadavky budovy s téměř nulovou spotřebou.
Uvažuji správně?
Dobrý den,
z hlediska prokazování požadavků na nástavby/přístavby je možné postupovat podle tohoto článku:
https://deksoft.eu/technicke-forum/technicka-knihovna/story-84

Tzn. pokud součet energetických vztažných ploch přístaveb navyšuje původní energeticky vztažnou plochu o více jak 25%, tak přístavby musí prokázat splnění požadavků formou samostatného PENB pro novou popř. nulovou budovu (dle jejího účelu). Pokud přístavby vzájemně nejsou propojeny, tak PENB se zpracuje na každou přístavbu samostatně. Tzn. nejméně budete mít dva PENB (na celý objekt a na přístavu), maximálně budete mít 1x PENB na celou budovu + PENBy na každou přístavbu (pokud nejsou vzájemně propojeny).

Počet přiložených PENB k projektu doporučujeme vysvětlit v komentáři, aby na SÚ rozuměli důvodům takového dokládání. V současné době se připravuje novela vyhlášky 78/2013 Sb. Bude platit zřejmě až od roku 2019. V této novele se počítá se zjednodušením PENB na přístavby - vždy se bude dělat jen jeden PENB.

S pozdravem
Tomáš Kupsa

Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK
Téma:  Legislativa
tisk