Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.3.18 / dotaz č. 91201
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak a kde je definován pojem "soustavy zásobování tepelnou energií" Našel jsem pouze definici "soubor zařízení pro výrobu, rozvod a dodávku tepla do míst jeho spotřeby tepelnými sítěmi". Potřeboval bych vědět jestli pod tuto definici spadá soustava tvořená kotelnou výrobního závodu, kde jsou kotle na štěpku 4,9 MW -která je zdrojem tepla pro ostatní objekty výrobní a skladové haly , administrativa a rozvádí "ostrou teplou vodu" do ostatních výrobních hal(tepelná soustava ??), kde se dále reguluje a upravuje(VZT,výměník, sálavé panely). Kde je to kritérium pro SZTE? Když výše zmíněná soustava tomu neodpovídá, tak proč.
Celá otázka směřuje tam, jestli je možné uplatnit výjimku §9a odst 1 písm. a) zák 406/2000 Sb...alternativní systém dodávky energie a není potřeba dělat posudek zdroje tepla. Děkuji
Dobrý den, pane Konvičko,
pojem "soustavy zásobování tepelnou energií" se objevuje v celé řadě zákonů, vyhlášek i nařízení vlády. Vzhledem k Vašemu dotazu považuji za nejvíce relevantní energetický zákon 458/2000 Sb., kde je v §2, odst. 2 písm. c) uvedena následující definice: "soustavou zásobování tepelnou energií se rozumí soustava tvořená vzájemně propojeným zdrojem nebo zdroji tepelné energie a rozvodným tepelným zařízení sloužící pro dodávky tepelné energie pro vytápění, chlazení, ohřev teplé vody a technologické procesy, je-li provozována na základě licence na výrobu tepelné energie a licence na rozvod tepelné energie; soustava zásobování tepelnou energií je zřizována a provozována ve veřejném zájmu". Pokud podrobněji rozeberu Váš případ, tak kotelna výrobního závodu sice je soustavou zásobování tepelnou energií po technické stránce, nicméně s největší pravděpodobností není provozována na základě licence a není provozována ve veřejném zájmu. Tudíž se o SZTE podle platné české legislativy nejedná.
Není mi zcela jasné, proč s touto definicí spojujete zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií, kde se v §9a, odst. 1 písm a) uvádí, že povinnost zpracovat energetický posudek má stavebník nebo vlastník budovy nebo energetického hospodářství pro posouzení proveditelnosti alternativních systémů dodávek energie při výstavbě nových budov nebo při větší změně dokončené budovy se zdrojem energie s instalovaným tepelným výkonem vyšším než 200 kW, pokud se nejedná o alternativní systém dodávek energie nebo při přechodu z alternativního systému dodávek energie na jiný než alternativní systém dodávek energie.

Pokud tedy plánujete výstavbu nových budov nebo větší změnu dokončené budovy, tuto povinnost máte, pokud na tuto budovu (případně budovy) připadá větší výkon tepelného zdroje než 200 kW. Výjimku dostávají alternativní systémy dodávek, mezi které patří:
• místní systém dodávky energie využívající energii z obnovitelných zdrojů (OZE)
• kombinovaná výroba elektřiny a tepla (KVET)
• soustava zásobování tepelnou energií (CZT)
• tepelné čerpadlo (TČ)

Kotle na štěpku by se pravděpodobně daly považovat za místní systém dodávky energie využívající energii z obnovitelných zdrojů, a tak by se na Vás toto výjimka měla vztahovat. Abych to mohl prohlásit s jistotou, potřeboval bych k tomu podrobnější informace.

S pozdravem,
Ing. Karel Šafařík
Vedoucí AG Energy, AG Projekt
Email: karel.safarik@agenergy.cz
Tel: +420 731 272 638
Odpovídá:  Ing. Karel Šafařík - EKIS Praha Anylopex tisk