Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.3.18 / dotaz č. 91308
Dobrý den, před pár dny jsem podal žádost o kotlíkovou dotaci na tepelné čerpadlo, (tedy budu přecházet z kotle na tuhá paliva, mám nízkoteplotní radiátory), ale mám omezený rozpočet, tedy nejlepší variantou by byla investice do 170 tis. Kč. Na základě této skutečnosti mi vyšlo jako jediné možné tepelné čerpadlo vzduch-voda a to na topení i ohřev užitkové vody. Na internetu jsem četl pár článků a píšou, že ideálním řešením je k tepelnému čerpadlu nezapojovat bojler z důvodu efektivnějšího COP. Chtěl jsem se proto zeptat, za je vhodné mít systém s bojlerem nebo bez něj?
Dobrý den,
v tomto případě záleží na několika okolnostech. Hlavní je charakteristika použitého tepelného čerpadla. Tzn. topný faktor v závislosti na požadované teplotě na výstupu topného media z TČ. Obecně platí, že čím je požadavek na vyšší teplotu media na výstupu z TČ, tím je nižší topný faktor. U většiny TČ při požadavku na výstupní teplotu vyšší než 40 °C začíná topný faktor citelně klesat. Dle ČSN je však požadavek na teplotu teplé vody na úrovni minimálně 45 °C. Pro dosažení této teploty je nutno na výstupu z TČ pracovat s teplotami minimálně na úrovni 50 °C. Při nižší teplotě dochází k neúměrnému prodlužování doby ohřevu zásobníku TUV.
V RD se můžete spokojit s nižší teplotou teplé vody a tedy ohřívat jen pomocí TČ.
Z osobní zkušenosti mohu říci, že tímto způsobem lze postupovat, ale není to příliš komfortní. Osobně mám v RD jeden velký bojler, kde se ohřívá teplá voda pomocí TČ (je možno pustit i elektřinu) a za ním sériově menší bojler 50 l, ohřívaný trvale el. energií. Velký bojler se ohřívá cyklicky na teplotu cca 40 °C. Menší bojler dohřívá na teplotu cca 50 °C trvale.
S pozdravem L. Prokop
Energetický auditor
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE tisk