Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.3.18 / dotaz č. 91344
Díky za odpověď.
Jen pro vysvětlení, pohrával jsem si s myšlenkou jestli se v některém z hledisek nedostaneme pod výjimku povinnosti zpracovat posudek-tedy, že se jedná o alternativní systém dodávek energie. Proto jsem se ptal na definici a kritéria pro určení, že se jedná o soustavu zásobování tepelnou energií. Chtěl jsem zvážit možnost, zda není možné tuto soustavu zásobování teplem dostat do mantinelů alternativních systému dodávek energie (CZT), aby se nemusel dělat posudek. Jestli jsem to správně pochopil není, protože není provozována na základě licence. Nakousl jste myšlenku, že na kotle na štěpku by se výjimka mohla vztahovat. Co byste k tomu potřeboval za podklady, abyste mi mohl říci, že tento zdroj tepla je možné považovat za místní systém dodávky energie využívající energii z obnovitelných zdrojů. Potřeboval bych si to nějak myšlenkově uzavřít.Díky
Dobrý den, pane Konvičko,
k Vašemu dotazu se stále nejsem schopen vyjádřit konkrétně, protože nevím, co je předmětem plánovaných úprav nebo-li projektové dokumentace a žádosti o stavební povolení.
Místním systémem dodávky energie využívající energii z obnovitelných zdrojů je myšlen systém, který není přenosovou ani distribuční soustavou. Jestliže se jedná o soustavu ve výrobním areálu pro vlastní spotřebu, zcela jistě ho můžeme označit jako "místní systém dodávky energie" a jestliže ve zdroji topíte biomasou, zcela jistě ho můžeme označit za "využívající energii z obnovitelných zdrojů".
Podotýkám, že tento odstavec v zákonu č. 406/2000 Sb. se týká pouze případu novostavby nebo větší změny dokončené budovy. Pokud se plánované úpravy týkají něčeho jiného, bude se na to vztahovat jiný odstavec.
S pozdravem,

Ing. Karel Šafařík
Vedoucí AG Energy, AG Projekt
Email: karel.safarik@agenergy.cz
Tel: +420 731 272 638
Odpovídá:  Ing. Karel Šafařík - EKIS Praha Anylopex tisk