Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.3.18 / dotaz č. 91348
Dobrý den,



no moc jste mě nepotěšila v odpovědi na dotaz zveřejněný na odkaze https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/90679.

Z dostupných informací jsem zjistil, že stavební povolení bylo vydáno v roce 2008, tzn. že asi budete mít pravdu v tom, že PD zřejmě nemusela splňovat vše.

Nicméně toto stavební povolení bylo vydáno hromadně na všechny etapy výstavby bytových domů, které byly budovány postupně v letech.

Výstavba našeho domu byla započata na jaře v roce 2016. Nejde mi ale do hlavy, proč by se nemusel developer a PD řídit platnými předpisy ke dni zahájení výstavby a v době kolaudace, pokud mohli požárníci a vodaři pozdržet kolaudaci kvůli některým odlišnostem projektu a dnes platných norem a předpisů, proč by za odlišnosti v platné legislativě v době zahájení výstavby a kolaudace nemohly být chybou projektanta, potažmo developera?

Je přece postavené na hlavu, že koupím byt za nemalé peníze, na který mi běží dvouletá záruka a já budu muset investovat další tisíce, v podstatě bez náhrady, kvůli chybě v PD a instalaci měření.

Prosím ještě jednou o posouzení, zda po upřesněných termínech se nemůže jednat o chybu projektanta, potažmo developera.

Děkuji.
Dobrý den,

podle informací, které mi píšete, by se opravdu o chybu projektanta jednat nemělo. Právní předpisy neplatí retroaktivně, není tedy možné v čase zpracování projektu předpokládat povinnosti, které v dané době neplatí. Stavba se pak následně realizuje podle projektu, na který je vydáno platné stavební povolení. Opravdu to tedy vypadá tak, že jste se ocitli v jistém bodě, kdy povinnost přešla na Vás, jako vlastníky. Každopádně jde již více než o otázku technického charakteru o otázku právnickou. Zkuste se tedy spíše obrátit na právníka, který Vám může pomoci s tím, zda neexistuje nějaký jiný výklad diskutované povinnosti - zda například nejde od povinnosti upustit, pokud náklady na její naplnění jsou vysoké apod.

S pozdravem M. Andrejsová.
Odpovídá:  Ing. Michaela Andrejsová - EKIS Nymburk Andami tisk