Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.3.18 / dotaz č. 91650
Dobry den. Mam pasivni dum, delsi strana je orientovana primo na jih a radne prosklena. Vsechna okna na jih maji predokenni zaluzie a tyto funguji dobre a v lete zabranuji prehrivani. Pred obyvacim pokojem (2 francouzska okna o celkove plose cca 6m2) mam terasu a na tu uvazuji o instalaci pergoly, ktera by v horkych letnich dnech ucinila terasu obyvatelnou. Rad bych, aby pergola mela stinici funkci a zaroven chranila pred destem, ale nerad bych prisel o solarni zisky v zimnich mesicich. Lze takove pozadavky resit? Napadla me jen pergola se stahovaci strechou, pripadne pergola s polykarbonatem a nejakym dodatecnim zastinenim, ktere by slo shrnout/odmontovat? Lze napriklad prepocitat, jak by fixni strecha pergoly (nepruhledna) ovlivnila solarni zisky v zime? Dekuji.
Dobrý den,
Výpočet přehřívání místností a reálných solárních zisků, umožňující snížení energetické náročnosti domu, je vždy trochu teoretický, neboť nelze dopředu odhadnout vliv různých faktorů, podílejících se na využitelnosti energie slunce (stínění, výška slunce, růst zeleně, apod.). Obecně však lze z přesahu stínící překážky a její tepelné propustnosti určit míru zastínění.

Možností tohoto řešení se nabízí hned několik. Základním opatřením by byla realizace střechy z průsvitného materiálu, kterým je např. polykarbonát, či tvrzené sklo. Toto řešení sice umožní ochranu před deštěm, nicméně pro zvýšení efektu stínění by bylo vhodné systém doplnit ještě aktivními stínícími prvky, např. v podobě rolovatelných screenových rolet, klidně i domácí výroby. Instalaci těchto rolet by bylo realizovat ze spodní strany krytiny (např. ze spodní strany krokví či trámů), čímž by byla zajištěna ochrana stínícího prvky před nepřízní klimatu. V případě řešení formou stahovatelných stínících prvků bez trvalé střešní krytiny lze sice dosáhnout minima zastínění v zimních měsících, nicméně je potřeba počítat s realizací ochranného prvku konstrukce před nepřízní klimatu (např. oplechování nosných prvků, apod.)

Část pergoly je možné navrhnout s pevným stíněním plným prvkem a část s průsvitným. Aby plná část umožňovala zisk energie ze slunce v zimních měsících, neměl by být stínící prvek hlubší než úhel vedený od paty okna v úhlu 50°. Tím se dosáhne zastínění v letních měsíchích ale průniku slunce v zimních. Máte-li ale již instalovány žaluzie, doporučuji stahovatelné látkové stínění popsané výše

S pozdravem
Michal Čejka