Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.3.18 / dotaz č. 92023
Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu týkajícího se vyúčtování: jaký je prosím rozdíl ve vyúčtování položky "teplo tv" a "voda tv"?

Děkuji předem za Vaši odpověď.
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu sděluji:
Bylo by vhodné, aby poskytovatelé služeb dodržovali označení pojmů týkajících se dodávky tepla na vytápění a dodávky teplé vody, uváděných v zákoně č. 67/2013 Sb. o službách a ve vyhlášce č. 269/2015 o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům. Používáním přesných pojmů by odpadly dotazy obdobné Vašemu dotazu a rozúčtování by se stalo srozumitelnějším
V obou případech se nejedná o vyúčtování resp. rozúčtování „tepla tv“ či „vody tv“ ale vždy o vyúčtování a rozúčtování nákladů.
Rozúčtování by mělo obsahovat náklady na teplo na vytápění, které jsou uváděny v Kč, spotřebu tepla na vytápění celé zúčtovací jednotky v GJ, spotřebu tepla na ohřev vody rovněž celé zúčtovací jednotky v GJ, jednotkové ceny tepla v Kč/GJ a rovněž množství vody spotřebované na poskytování teplé vody. A ještě další údaje, charakterizující spotřební jednotku (dům), ve vyhlášce uvedené.
Pod uvedenými označeními by bylo možno chápat teplo spotřebované k přípravě teplé vody v GJ a množství vody spotřebované k přípravě teplé vody v m3.
Za zpracování rozúčtování a tedy i za jeho srozumitelnost zodpovídá poskytovatel služeb, tj. vlastník nemovitosti nebo společenství vlastníků jednotek.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk