Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.4.18 / dotaz č. 92255
Dobrý den!
Měl bych dva dotazy, omlouvám se, pokud již byly položeny a já je jen nenašel.
V projektu mám jako protiradonové opatření pasivní odvětrávání pod základovou deskou svedené jakoby do "komína" z plastových trubek (je to umístěno souběžně s komínem a vyvedeno spolu s ním nad střechu; komín se uvažuje typu Schiedel Absolut). Zajímalo by mne, zda-li je toto nutno nějak izolovat (resp. zateplit), resp. jak - zdali např. použít druhý podobný komín, třeba již méně odolný, např. Heluz Izostat). Tj. přijde mi to jako tepelný most přímo uvnitř domu.
A podobně i s odvětráváním odpadů (kanalizačního vedení, tj. prodloužení kanalizační stoupačky až nad nad střechu k vyrovnání rozdílů tlaků při splachování a podobně) - tady jsem někde viděl i řešení s přivzdušňovacím ventilem, který pak samozřejmě není vyveden nad střechu a ani mimo izolovanou obálku domu.
Zajímala by mne např. tloušťka a druh izolace, pokud by bylo více než vhodné toto řešit.
Děkuji moc.
Vážený pane,
děkuji za vaše dotazy.

Máte pravdu, "komíny"procházející domem jsou vždy zdrojem tepelných ztrát. Významnější to asi bude u odvětrání radonu, kde lze čekat silnější pohyb vzduchu. Potrubí nemusíte izolovat jako komín, protože jsou tam mnohem nižší teploty. Lze doporučit izolaci okolo 200 mm skelné vaty. Tím, že potrubí zaizolujete, potlačíte komínový efekt. Poraďte se s projektantem, jaký objem vzduchu potřebujete odvětrávat a zvažte ventilátor, případně rotační větrací hlavici, bude-li požadavek na větrání dost malý.

Kanalizační potrubí je nutno odvětrat ven. Musíte mít alespoň jedno odvětrávací potrubí. Přivzdušňovací ventil lze potom použít na další stoupačky, tj. není nutno odvětrávat každou stoupačku. Opět bych doporučil izolaci cca 200 mm skelné vaty.

S pozdravem
K. Srdečný, EkoWATT
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Ostatní
tisk